29 de gener del 2011

Un mar de llatinismes (IV): Aforismes i expressions proverbials

Aquesta setmana presentem el treball de l´Oriol i de l´Aitor sobre alguns aforismes i expressions proverbials que han fet fortuna pel que fa al seu ús en la llengua, un recull de paraules atribuïdes a il·lustres pensadors, poetes i polítics com Descartes, Juli Cèsar, August, Juvenal o Sèneca. Què en sabeu d´ells? Les imatges, per descomptat, són molt suggeridores.
Oriol i Aitor

Aitor Font i Oriol Toronell

10 comentaris:

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Una nova mostra de feina ben aconseguida que dóna com a fruit un manera entretinguda d'aprendre! De les imatges que heu escollit la que m'ha fet més gràcia ha estat la de “Ad Kalendas Graecas”, llatinisme que significa, literalment, més o menys, fins les calendas gregues, és a dir, fins que tinguin calendari, el que nosaltres ara diríem fins que les vaques volin,mai. I és que,com bé explicàveu, els grecs no utilitzaven calendaris.

Vale!

Sanja ha dit...

Felicitats Aitor i Oriol pel vostre treball!

Em fa molta gràcia les imatges del llatinisme de "Ad Kalendas Graecas" i el "cogito ergo sum"
El "cogito" es un pensament filòsofic d'en Descartes. Literalment vol dir: si penso, existeixo.
Descartes dubtava de tot fins i tot de la seva pròpia existència.

adéu!

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!!

Aitor i Oriol felicitats per la feina que vau realitzar.

Està molt ben escollida l'imatge "alea iacta est", ja que els daus són molt simbòlics en el moment de tenir sort.
M'ha semblat molt divertida l'imatge de "Errare humanum est", ja que tothom es pot equivocar alhora d'escriure alguna paraula, però és que la del cartell és massa impactant.

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Trobo molt original la fotografía de “ad kalendas graecas” ja que i•lustra molt bé el significat, d’allò que mai succeirà igual que un porc mai tindrà ales.
Un dels llatinismes que més m’agrada és el de “alea iacta est” ja que representa molt bé l’atzar, el fet de realizar una acció i pensar “que sigui el que vulgui o el que hagi de ser” ja que no sabem com acabarà o que passarà.

Lah''heLena ha dit...

Felicitats!!

un treball espectacular, molt bé. De tots aquest llatinismes aprendrem molt! jejej

Totes les fotos molt adecuades menys la de Descartes jajaj que ja l' hem vist molt a classe.

déu,

Carlotah. ha dit...

Hola!!
La vritat es qùe les imatges son molt suggeridores i expliquen molt bè el que es vol expressar.
La imatge del Barça..sens dubte la millor! Veni,Vidi,Vici!

Molt encertades!

Per cert,el jordi proposa que ens informem sobre algun d'aquets personatjes...
Refrescarè la memória amb Descartes!(Que es el que tenim més fresquet)

Descartes era un filósof que volia trencar amb la filosofia anterior,començar desde cero.
Per poder fer aixo estableix un metóde que creu necessári perquè aquesta pugi abançar.
Aquest mètode,te unes regles, i l'aplicació de la primera,l'evidència,te la conseqüència immediata del dubte.
Per tant,Descartes dubte de tot.Dubte de cualsevol cosa que li pugi presentar el més mínim dubte.
Ell, s'estableix en l'esceptisisme momentániament,no pretén quedar-si.
La primera veritat que troba al aplicar el seu mètode és la famosa frase de:
COGITO,ERGO SUM (penso,per tant,existeixo).
Descartes apartir d'aquí afirma que nosaltres som res cogitants,és a dir,substàncies pensants i,evidentment, el nostre atribut fonamental es el pensament.El que no afirma encara Descartes,és l'existència del seu propi cos físic.


VALETE!

Judith Garcia ha dit...

Hola!

Primerament felicitar per aquest treball, és molt bo. Les imatges també representen molt bé el significat de les expressions proverbials i són molt adecuades.


René Descartes:Va ser un filòsof, matemàtic i físic francès, considerat com el pare de la filosofia moderna, així com un dels noms més destacats de la revolució científica. Formular el cèlebre cogito ergo sum, element essencial del racionalisme occidental. En física està considerat com el creador del mecanicisme, i en matemàtiques, de la geometria analítica. No obstant part de les seves teories han estat rebatudes - teoria de l'animal-màquina - o fins i tot abandonades - teoria dels vòrtex.


Luci Anneu Sèneca: Fou un filòsof romà, polític, dramaturg i, en una obra, humorista, de l'edat d'argent de la literatura llatina.
En les obres trobem una sàtira, un assaig meteorològic, assajos filosòfics, cent vint-i-quatre cartes sobre temes morals i nou tragèdies.La filosofia estoica de Sèneca emfatitza passos pràctics per tal que el lector afronti els seus problemes. Considerava especialment important veure el fet de la pròpia mortalitat. El com tractar la mort està en moltes de les seves cartes.


Vale!

Yasmin ha dit...

Hola!

Moltes felicitats Oriol i Aitor pel vostre treball, trobo que està molt ben fet! :)
Unes imatges molt ben triades i molt suggeridores, m'han ajudat a esbrinar el significat de les expressions.
Trobo molt adequades les imatges d' "Ad Kalendas Graecas" i la de "Facta, non verba".

Aquí us deixo la meva petita aportació sobre Juli Cèsar i Juvenal:

Juli Cèsar va ser un general i polític romà que va crear els fonaments del futur sistema imperial romà al final de la República. Va vestir la toga, la corona i el ceptre d'un general triomfant i va utilitzar el títol d'imperator.

Decimus Iunius Iuvenalis o més conegut com Juvenal fou un poeta satíric. De les seves sàtires existeixen diverses versions. Era fill d'un llibert ric. En la seva joventut freqüentà les escoles dels gramàtics i les dels retòrics, i es va dedicar a la declamació i més tard a l'oratòria. En una de les seves sàtires hi ha la famosa frase panem et circenses. També és coneguda la frase Mens sana in corpore sano.

Valete!!

laa.neuus ha dit...

Hola!


Moltes felicitats pel treball. Trobo que totes les imatges estan molt bé, sobretot la del porquet, però la última diapositiva crec que li sobra... i una altra cosa a comentar, que per sort, aquí ja no es pot dir "pa i toros", gràcies als déus...


Adéu:)

Unknown ha dit...

Thanks for the post, In this complex environment business need to present there company data in meaningful way.So user easily understand it .Sqiar (http://www.sqiar.com/) which is in UK,provide services like Tableau and Data Warehousing etc .In these services sqiar experts convert company data into meaningful way.