26 de setembre del 2010

Emárpsamen, è bella la lingua greca!



Com que tot just comencem a llegir en grec i no vull que us passi com al menut de la pel·lícula de Fellini Amarcord, estigueu atents a aquesta escena antològica que de ben segur us farà riure. El professor, Déu n´hi do també! Tot plegat parla dels records d´escola que formen part de la nostra vida i que el director italià, amb el seu particular sentit de l´humor, també fa seus amb aquests personatges que es mouen entre la crueltat del ridícul i la tendresa d´un temps que ja no tornarà. Com a contrapunt del model educatiu que representa el mestre de grec, vosaltres podeu aprendre a llegir-lo i a escoltar-lo amb un material didàctic envejable com, per exemple, aquest de l´Ana Ovando, Leer griego es fácil, tot un referent de la Web 2.0 per als professors de clàssiques. I si el que voleu és aprendre l´alfabet a ritme de rap, podeu triar i remenar: el rap d´en Deka o la versió Alfa e Omega, de l´alumne d´Avilés Santiago Menor, a la wiki dels companys de Chiron La Mirada Griega. També us recomano aquesta activitat JClic de l´Àurea Pérez. Material no us en faltarà!

I si pareu l´orella, escoltareu els versos que recita el professor de grec, més preocupat per la pronunciació que per la bellesa de les paraules,


Ἑπτά γὰρ νεκρῶν πεσόντων,

οὕς ἐμάρψαμεν ποσί
Χίλιοι φονῆες ἐσμέν


que correponen a un fragment d´un poeta líric arcaic molt important: Arquíloc. Segueix el mestre l´ordre dels mots grecs que acabeu de llegir? Qui ens trobarà la traducció fent una recerca del text per la xarxa?

Què opineu del tràiler d´Amarcord? Creieu que els records de l´escola són importants? És difícil llegir el grec? Qui va ser Arquíloc i què va escriure?

Leer griego

55 comentaris:

Álvaro P. Vilariño ha dit...

Gracias por la cita, pero quizás el mérito habría que otorgárselo en primer lugar al autor de la música, Santiago Menor, un alumno de Avilés que compuso este tema en la primavera del año 2008 (con lo que creo que debió ser el primero en cantar el rap del alfabeto griego), y en segundo lugar a todos los que contribuyen con sus imágenes a "La Mirada Griega".

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Desde luego, Álvaro, que los auténticos protagonistas son Santiago y los que hacen realidad proyectos como "La Mirada Griega", y es muy bonito que nos escribas para hacernos esta apreciación. Sin ellos nuestro trabajo no tendría sentido pero deja que te felicite también a ti por el estímulo que supone tener delante a un profesor entusiasta y muy consciente de lo que significa la palabra "educar". Un saludo.

Unknown ha dit...

Hola!

Jordi em sembla molt divertit el video que has penjat, la veritat haig d'acceptar que quan comencem a llegir en grec es donen moltes escenes que ens fan treure una rialla a tots, tu ho sabràs millor que ningú que n'hauràs vist de tots colors, però penso que és qüestió de pràctica, quan ens equivoquem i ens corregeixen i després ho intentem tenir en compte per millorar-ho segur que no ens tornarà a passar!
De totes maneres aquestes coses són records que tots tindrem de classe, quan tornàvem a començar a llegir amb 17 anys, que semblàvem un altre cop nens petits que comencen a formar les seves bases... a més, segons la meva opinió és molt més fàcil recordar les coses en les que fallem per millorar-les en un context divertit que no pas amb una simple advertència... no?

He trobat alguna cosa sobre Arquíloc, però com encara no se buscar en el diccionari de Grec, he fet ús d'internet, i de la meva memòria recordant algunes paraules, d'aquest fragment, que l'any passat vam comentar a classe, si no m'equivoco aquest fragment en
castellà és:

Siete cayeron muertos, que alcanzamos a la carrera,
éramos mil los asesinos.

Fragment d'un poema que va escriure aquest poeta de Paros on els dos primers fragments podem considerar que són la seva " carta de presentació" , en el primer es defineix com a soldat i poeta mentre que en el segon fa al.lusió a la seva pròpia vida.

El deixo tot sencer:

Soy un servidor del soberano Enialio
conocedor del amable don de las Musas

De mi lanza depende el pan que como, de mi lanza
el vino de Ismaro. Apoyado en mi lanza bebo.

No me gustan los jefes altos de paso ágil
orgullosos de sus bucles y su afeitada a contrapelo.
Prefiero uno bajito, chueco, pero bien plantado
y lleno de coraje.

Siete cayeron muertos, que alcanzamos a la carrera,
éramos mil los asesinos.

Un sayo ostenta hoy el brillante escudo
que abandoné a pesar mío junto a un florecido arbusto.
Pero salvé la vida. ¿Qué me interesa ese escudo?
Peor para él. Uno mejor me consigo.

Todo depende de los dioses: muchas veces
levantan al hombre caído en la negra tierra,
muchas veces lo voltean y hasta al mejor parado
lo tumban boca arriba: y sobrevienen entonces
las desgracias y el errar sin medios y extraviado.

Corazón, corazón, agitado por penas sin remedio,
¡resurge!, defiéndete de los malvados con tu pecho
plántate firmemente ante la emboscada de tus enemigos,
y ni, venciendo, te jactes ostentoso,
ni vencido, gimas postrado en tu morada.
Alégrate en la dicha y enójate en la desgracia,
no en exceso. Conoce el curso de la vida humana

Una entrada genial!

Anna!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Caram, Anna, el teu comentari em sembla molt complet. Fins i tot ja has localitzat la traducció dels versos d´Arquíloc. L´enhorabona! Encara, però, hi ha moltes coses a comentar, d´Arquíloc, de l´inoblidable escena d´Amarcord (i parlar de la pel·lícula i de Fellini), de l´ordre dels versos recitats pel professor i, sobretot, la vostra opinió sobre l´empremta que deixa l´escola en la nostra memòria. Us proposo que escriviu algun record important que tingueu ben present des que va començar la vostra relació amb aquest petit món que tots compartim.

Clàudia ha dit...

jajaja És divertit. Espero que a nosaltres no ens passi el mateix quan n'aprenguem :)
Jo penso com l'Anna, ha de ser una experiència única aprendre a llegir de nou amb 16 o 17 anys.

Carlotah. ha dit...

hahahahaha aquest video m'ha fet molta gràcia!

Home estàa clar que ens costa ara començar a llegir de nou,però esque es el que diuen,practicar i practicar fins que surti sol.
A mi personalment m'agrada molt y penso que amb motivació i esforç es pot aconseguir ràpidament!

VALETE!

Ferran ha dit...

Hola!

Molt divertit el video! El Jordi per això ja ens el va explicar aquest fragment de la pel·lícula.
Com l'Anna ja ens ho explica tot, explicaré el meu record escolar que memportaré amb mi.
Per a mi no és el moment sinò els lligams que he anat fent durant tots aquest anys amb els meu amics i amigues, això jo crec que és el que m'enportare al cor sempre.

Una abraçada a tots!

jordi ha dit...

Mira, Ferran, m´has donat una idea: encara que tots els alumnes de llatí i grec estan convidats a deixar el seu record més preuat, per als de 2n, que marxeu ja aquest any, ha de ser gairebé una obligació parlar del què us emportareu amb vosaltres. Així doncs, alumnes de 2n, us convido a deixar un comentari ben lluït i emotiu com a exemple per als que us vénen al darrera. Tant se val que hi porteu tota una vida o dos anyets o els que siguin. Tempus est memorandi! (És temps de recordar!)

oriol ha dit...

Hola!!

He buscat informació sobre Arquíloc. Aquí us deixo un petit resum de la recerca que he fet:

Arquíloc(680-645 a.C) va ser un poeta liric grec, un dels primers de Jònia.
Era descendent d'una familia noble de Paros, que exercien com a sacerdots a l'illa. Era nét de Tel·lis i fill de Telesicles, a qui l'oracle de Delfos va predir un fill immortal. La seva mare en canvi era una esclava de nom Enipo.

De jove ja va guanyar un premi. I més tard es va arruinar, cosa que provocà que anés a viure a Tassos en una colònia i enrolar-se com a mercenari. Allí va escriure diversos versos en relació al seu amor per Néobue, en que desenganyat i abatut utilitza la posesia per atacar a la societat que rebutja.El poeta destaca també, per quanyar un premi a Olímpia pel seu cant a Hèrcules.

Finalment Arqíloc, va participar a la guerra de Naxos a la qual va morir en mans de Calondes o Còrax.

Oriol T.

Anna Ruiz ha dit...

El video és molt divertit i per sort, nosaltres de moment tenim més facilitat per llegir en grec, i espero que així continui i encara millorem més.

Espero que tinguem sort avui als premis :)

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Jo també ho espero, Anna. Tot i saber que estar avui allà és ja un premi gros, sempre ens queda aquell petit desig que anomenem somni d´arribar fins a tocar el cel. Di hoc faciant!

Anònim ha dit...

Felicitats !!! Campions !!! Moltes felicitats a tots, ha sigut una grandissima nit. Felicitats especialment al Jordi !!!

Francesc

Paula ha dit...

Quan l'em vist a la classe m'ha fet riure molt, espero que no em costi tant. La veritat és com apendre a llegir de nou i és una sensació genial!
Vale!

Meritxell_R ha dit...

Hola, jo ja fa uns cuants anys que vaig deixar vedruna y les clases del Jordi, pero creieume que es un home que et marca i a mi especialment, he compartit molts moments amb ell,fins i tot a estat a events de la meva familia,es una persona molt especial pr a mi.

Siusplau us vull demanar un favor:
Aprofitu cada paraula, cada consell, cada mirada que us pugui oferir perque cuan esteu lluny i cadascú tingui la seva vida encaminada el trobareu a faltar, i en molts moments us faran falta aquellas paraules i aquelles mirades que en el seu dia no vem saber aprofitar.

Per úlim dir-os que no us desanimeu si us costa al principi aprendre a llegir, a tots ens a costat pero tots u hem aconsguit, i es molt divertit.
Que us vagi be el curs!!!

Meri Rucarols

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Jo penso que els records de l'escola són molts importants ja que són la base de la teva infantesa, i la infància, és la columna mestre de la teva vida.
No crec que sigui gaire difícil llegir en grec, ja que llegir és una cosa que ja vam apendre de petits i si ho podem fer en català, castellà, anglès...doncs també o podrem fer en grec.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Meritxell, les teves paraules m´han fet emocionar tant... I fa tant de temps que no ens veiem que ara mateix t´escric un correu perquè m´expliquis què n´és de la teva vida. Gràcies per tot el que dius, no sé què dir més, la veritat. Una abraçada.

Guillem Fargas ha dit...

Realment jo també espero que el grec no sigui tan difícil d'aprendre. Bé, si ho ha aconseguit tanta gent serà que es pot no?

Som-hi que nosaltres podem!

Vale

Anònim ha dit...

Molt interessant aquesta aplicació per aprendre el alfabet grec!
La veritat, és com si aprenguessim a escriure i a llegir de nou.

És fà graciòs anar practicant.

Suposu que no serà tan difícil aprendre'l!

Vale!

Jordi Sedeño ha dit...

Molt bo el video jajja. Recordo moments de lectura a classe com els del video jeje. Espero que amb la pràctica anem millorant aquesta lectura grega.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Realment com diu el Jordi S., a classe ja hem experimentat alguna que altre situació divertida llegint grec encara que no són comparables amb les traduccions surrealistes que podem arribar a fer alguns ( entre els quals m'incloc jajaja) dels textos en llatí! Però aprendre en definitiva és això, equivocar-se, tornar-se a equivocar, millorar mica en mica i, sobretot, disfrutar-ho, ja que el temps que passem a l'escola és la major part del dia així que l'hem d'aprofitar amb ganes!

Vale!

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Ostres Jordi, l'activitat que ens proposes no és gens fàcil, hi ha tants moments i tants records que m'emportaré d'aquesta escola, que seria molt difícil triar-ne un de sol. Porto aqui des que només tenia dos anyets, és a dir, fa uns 14 o 15 anys, i ara em veig fent 2n de Batx. un curs que veia tan i tan lluny. No sabria dir-te un moment especial, de cada professor m'enporto una cosa diferent, per petita que sigui, és l'escola que m'ha vist créixer i evolucionar, on he fet la major part dels meus amics i on he gaudit la major part de la meva vida ja que és com un segon habitatge, contant que ens passem moltes hores aquí dins. He viscut moments d'alegria, de tristesa, he plorat, he rigut, he fet realitat molt objectius i ara segueixo intentant d'altres.... Podria dir tantes coses d'aquests anys aquí a l'escola, però el sentiment que tinc quan penso que aquests és l'ultim any que estaré en aquestes aules, que hem sentaré com una alumne més a sentir-vos explicar les matèries amb tan d'entusiasme, no ho puc explicar amb paraules. (Nomès de pensar en aquest moment ja m'emociono!). Molta gent trobarà estrany que ens arrelem i creem uns vincles tan forts amb una escola, però si reflexionem, aquesta escola és l'única a la que he assistit i on he mantingut molt bones relacions tant amb professors com amb amics, i em fa molta pena haver de marxar, però sempre portaré un record molt bo a dins.

PD. Per cert el que dius Júlia és totalment veritat! Què seria de l'aprenentatge del llatí sense les nostres traduccions tan surrealistes (un gladiador suïcisa, una gavina que ataca als ànecs...jajaj) un record que segur que tindré present cada cop que utilitzi el llatí!

Vale!

Lah''heLena ha dit...

Buenas,,

Aquest video m' ha fet molta gràcia perque reflexa una mica a vegades com son els alumnes jaja.
Idoncs dir que a mi el record de l' escola que sempre tindrè present seran els petits errors que ens fan riure a tots. I així es fan més divertidas las classes.

déu,

Martí ha dit...

Salve!!

Espero que l'alfabet grec sigui més senzill del què pinta, per què deunidó. Espero poder aprendre'l em claredat i entendre'l!!!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

No t´amoïnis, Martí, que en un tres i no res llegiràs en grec amb una certa naturalitat i fins i tot aprendràs a dir algunes cosetes en aquesta llengua tan il·lustre amb més de 3.000 anys d´història.

Marc Navarro ha dit...

Salve!

Si Marti el Jordi te raó amb tot el material que tenim no em crec que no aprenem grec perque mica en mica anirem aprenent coses tot i que jo també crec que era bastant complicat però nose aixó em sembla que va adquirint un to més fàcil.

Vale!!

Helena ha dit...

La veritat es que quan vaig veure la fotocòpia que ens va passar el Jordi vaig pensar: -"Mare meva, això costarà lo seu". Però avui hem estat traduint paraules a classe i m'he animat quan he vist que ja tenia una mica de pràctica. Espero que d'aquí poc ja en sàpiga llegir amb més lleugeresa que ara.
És divertit tornar a aprendre un abecedar i i fer-ho acompanyada, és com tornar enrrere i viure els màgics anys de primària. Ànims a tots, ho aconseguirem!!
I pel que fa al vídeo, dir que em vaig riure molt la primera vegada que el vaig veure a casa i la segona, que va ser a l'escola, encara més.

Vale!

Yasmin ha dit...

Hola!

Aquest vídeo m'ha fet molta gràcia, sort que a nosaltres no ens està costant tant com al nen aquest.
Penso que és una experiencia innovadora i molt gratificant la d'aprendre a llegir grec amb 16 anys.
Al principi semblava molt complicat però a mesura que adquirim l'hàbit sembla més fàcil.

Vale!

Lah''heLena ha dit...

buenas

Ami m'ha costat mmolt començar a llegir però ara crec que començo a llegir millor!!

vale!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Ja fa poc que hem començat el grec i esperem aprendre molt! Una de les primeras cosas que el Jordi ens va ensenyar va ser aquest divertit video entre aquests dos personatges mai més ben dit! Tot just ara em començat l'abecedari i tots hi estem posant moltes ganas en aprendre aquesta nova llengua!

Vale!

meritxell ha dit...

Salvete!
Aquest video em sembla molt divertit, però com ha dit el Jordi, el que és important, no és com pronunciar les paraules (que també) sinó apendre aquesta gran llengüa com és el grec.

Vale!

Charlene ha dit...

Hola!
El video és bastant divertit, però esperem que cap de nosaltres pronunci així! Ja hem començat a saber-nos les lletres de l'abecedari i ara és hora de familiritzar-nos amb algunes paraules en grec. Costa una miqueta, però alhora és divertit, però el que compta són les ganes, és clar!
Valete!

Jordi Rojas ha dit...

Divertit video que anima a aprendre grec. Estaria malament estudiar una gran cultura com van ser els grecs, sense saber-ne la llengua; igual que estaria malament estudiar la llengua sense saber d'on prové. Així que a estudiar grec, que tampoc és tant difícil.

Ànims!!

Ignasi ha dit...

Bé, el video ha sigut molt divertit, espero que en breu poguem parlar ja Grec amb més normalitat i poguem saber-nos l'abecedari que ja hem començat a practicar i poguem pronunciar bé.
Espero aprendre molt aquest curs tan de grec com de Llatí.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Hola!
El vídeo a sigut realment divertit,fa poc més de dues classes que hem començat l’alfabet grec i ja tinc moltes ganes de poder-lo dominar i parlar-lo fàcilment , sincerament pensava que seria més difícil però vaja, crec que tot es qüestió de practica i del dia a dia!
Valete!

estela ha dit...

Saluete!
Això de llegir en grec encara que em costi m'està agradant molt, i també m'agrada moltissim pensar que dintre d'un temps podre llegir i escriure en un idioma molt diferent al nostre i que no fem servir les mateixes lletres. I també veure d'on provenen la majoria de les paraules que utilitzem i quines altres han sortit del mateix origen, tinc ganes de continuar aprenent tot això.

Valete:)

Cristina C ha dit...

Saluete!

Aquest video m'ha agradat molt! M'ha fet recordar a alguns professors que vaig tenir a primària ja que eren molt estrictes i es basaven en el típic procés "d'empollar". Tot i això, sempre tindré un bon record d'aquella època.
Dons bé, fa poc que els tripulants de 1r estem aprenen a llegir en grec i encara que al principi ho trobava una mica difícil, ara ja no ho és tant gràcies al procés de la pràctica diaria. Mica en mica, ens anem familiaritzant amb l'alfabet i segur que d'aquí poc temps ja el dominarem sense gaires problemes.
A més a més, també estem aprenen etimologia i ho considero important ja que així podem saber l'origen i el significat de moltes paraules que utilitzem dia a dia.

Valete!

Mayte ha dit...

:)

Quin video! Quina gràcia! tot i que em sento identificada amb el petit.. n'estic segura que al principi em faré un embolic amb tot això de les les lletres diferents i la pronunciació , però del que estic segura també és que l'acabaré aprenent amb paciència i pràctica.
A més, aquest video m'ha fet enrecordar-me de vells temps a l'escola, la gent , els amics , i sobretot dels profesors. Que ben cert que és importantíssim com siguin els mestres, ja que et deixen marcat de tal manera que no és que sigui difícil oblidar-los, sino que és impossible. L'experiència m'ha dit que al cap d'uns anys d'haber tingut el mateix profesor,d'haber compartit tants dies, tantes "8h del matí", tants moments etc. al final aquest acaba sent com una mena de pare/mare , com una mena de guia a la vida.

Valete!

laura Calvo ha dit...

El video ha sigut molt divertit com una sensació nova, és a dir, des de que som petits anem aprenent noves llengües això es molt bo per a nosaltres. És una mica difícil el grec però amb alegria i constància qualsevol persona pot arribar apendre grec i moltes llegües més.

Valete!!!

Aina ha dit...

Salve!
És molt diferent com ensenya el professor de grec al alumne, de com s'ensenya ara. És divertit sentir els pares com expliquen quan ells anaven al col·legi i com eren els professors, veure com han canviat les coses.
L'alfabet grec penso que no es gaire dificil, si et fixes en les lletres i quines diferencies hi han en com les escribim nosaltres. Més que dificil jo diria diferent.
Vale!

Laia Ruiz ha dit...

Encara que tot i ara comencem amb el grec i a pronunciar i llegir algunes coses i se’ns fa complicat, espero que puguem superar-nos i no repetir els nostres errors com li passa al nen al video.
Crec que els records de l'escola son importants i tenim que aprendre aquelles coses que ens semblen interessants no per oblidar-les immediatament, sino utilitzar-les o pensar-hi amb interès.
Arquíloc era un poeta líric grec, que era de l'illa de Paros. Escrivia obres polèmiques perquè utilitzava valors bèl•lics de l’època en alguns dels seus versos.

Valete ~

Anònim ha dit...

Hola!
Sóc el nen , que més es sembla al noi del video, encara fent un exàmen i tot em cosa moltissím aprendre el idioma grec pero de debò que m'encanta i tu unes ganes inmenses d'aprendre i de fer totes les coses bé, el nen es un enrique 2, em costa molt entendre el que vol dir, pero posaré tot el que estigui en la meva mà , per aprendre la lleguna que fins pocs milers d'anys era la que regnava a molts llocs, espero que dintre de dos anys, aquest nen pogui aprendre el grec amb molta més facilitat, perquè al principi d'una llengua nova o del que sigui tothom, ens sentim igual en tots els sentits, si senyor Jordi grandíos video, vol dir molt a poc diàleg.
Valete!

Anònim ha dit...

Personalment aquesta escena no m'ha fet gràcia, no obstant això com aficionada al cinema que sóc, m'apunto el nom de la pel·lícula a la meva llista de pel·lícules pendents per veure.
El que si es veritat es que a classe riurem tots plegats d'algunes de les nostres errades; de fet diuen que així es com s'aprén, equivocant-se i reconeixent els errors. També és cert que actualment els estudiants disposem de més material didàctic, però això no serveix de res si l'alumne no fa profit d'ell.
Obviament l'escola marca una etapa important a la nostra vida, estem com a mínim 15 anys rodejats de l'ambient dels companys i professors. Per tant un es comença a fer persona a l'escola, i probablement a partir de les vivències viscudes amb companys i professors, en el futur serà d'una manera o altre (cadascú recorda allò que creu que a la vida li pot ser útil).
Aprendre un nou idioma en dos anys es complicat, i més si som conscients de que portem aprenent anglès des dels 3 anys i encara no el sabem parlar,llegir ni escriure correctament. Encara no puc dir si és fàcil o no llegir en grec, més que res perquè encara no em fet gaire cosa, el que si puc dir és que és interesant i intentaré aprendre lo màxim possible.
Per acabar, Arquíloc va ser un poeta grec, descendent d'una família noble de Paros que exercien com a sacerdots a l'illa. Es recordat com un personatge polèmic, al igual que les seves obres, tant pels seus atacs contra altres personatges i la seva habilitat per crear-se enemics, com per contrair alguns dels seus versos als valors bèl·lics de l'època.
FA

Anònim ha dit...

Salvete!


Es molt divertit el video, com el nen pronuncia, em sento identificada, ja que encara que sigui divertit , i curios apendre una llengua nova, sempre costa.
Encara que en el video el mes important no es que el nen no sapiga pronunciar, sino que al cap del temps el nen pugui parlar , escriure i llegir perfectament,
Crec que el grec, encara que em costi, es molt interesant.
i espero poder apendre a escriure , i a parlar-ho, dic espero, pero se que ho fare.
Es molt interesant poder aprendre una llengua nova , tan diferent a la nostra.



Valete!

zamora ha dit...

Hola!

El video està molt bé, és graciós. En un principi creia que em passaria com al nen del video però ara que estem començant a llegir las lletres i a formar paraules opino que no es tan difícil com sembla. Tot i així el video es molt graciós!

Valete!

Yolanda ha dit...

Salve!

Tot i que el vídeo ens faci gràcia a molts de nosaltres ens ha passat això alguna vegada. Tant, en grec com en altres llengües. A mí, m'ha sigut difícil aprendre totes les lletres de l'alfabet grec i sobretot quan s'han d'escriure.

Bé, jo crec mai s'han d'oblidar els records que s'han tingut a la infància i sobretot a l'adolescència ja que pots tenir records molt agradables i altres que t'han ensenyat molt per a la vida.

Vale!

carlota ha dit...

El fet de ser el segon any que estic aprenent l'alfabet grec, la veritat és que com diu el Jordi, consisteix en anar practicant i que així amb el temps és molt més fàcil llegir-lo i fins i tot arribar a escriure un text.
També m'agrada la idea d’aprendre alguna cosa des del principi, sense saber rés, d'alguna manera tornem a la infància, on aprenies a llegir i a escriure una llengua.
El vídeo jo ja l'havia vist l'any passat però tot i així quan el veig, el primer que penso es que m'agrada que el tema de l'educació hagi evolucionat i millorat en tots els aspectes.
Com diu el Mario, penso que llegir en grec tampoc és tan difícil com es descriu en el vídeo, però tot i així s'hi ha de posar ganes.


Vale!

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Quin vídeo més graciós!
D’altre banda felicitar a L’Ana Ovando per el seu gran treball. Ara em remirava el power point i crec que va molt bé per aprendre a l’abecedari i a escriure en grec, ami m’està servint de molta ajuda i ens facilita molt el treball a classe!
Me’n oblidava molt interessant el Rap d’en Deka.

Valete!

Ferran Guijarro ha dit...

En primer lloc, he de dir que el vídeo és, en la meva opinió,humor del bo, i que caricaturitza de molt bona manera l'etapa estudiantil infantil. En referència a com veig el grec i el seu alfabet, crec que avui, que hem començat a familiaritzar-nos amb ell, no m'ha semblat tant dificil ni tant diferent, tot és qüestió de pràctica, així que tinc molt bones vibracions per aprendre aquest nou alfabet fascinant.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
El vídeo el trobo molt divertit! Felicitats Anna per el treball d’aquest power, sincerament va molt bé per començar aprendre grec, a més a més ens facilita alhora d’entendre-ho ja que és una llengua que és una mica complicada.
Jo penso que els records de l’escola són importants, poden haver-hi records més bons però ami m’agrada recordar records sobre la infantesa.
Valete.

Unknown ha dit...

Jordi crec que has encertat amb el vídeo, a part de què és molt graciós et crea una visió pel grec que et tira cap endavant per aprendre’l. L’altre dia ja hem vam tenir la prova, la primera classe de grec, un nou abecedari i més cal•ligrafies per aprendre. Realment no és fàcil, pro per aquesta raó ens aporta més motivació. Amb l’ajuda dels enllaços ho entendrem molt millor i de tot cor que t’ho agraeixo.
Per altre banda jo soc nova d’aquest curs i he de dir que m’hi sento molt agust, s’estan creant uns vincles d’amistat molt macos i una bona connexió de grup LLATÍ GREC 1. De l’antiga escola em guardo tots el meus records d’infantessa.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Estic content que et sentis a gust entre els companys i els professors, Gemma. Un dels objectius a principi de curs és que la "gens classica" de Llatí i Grec formem una petita família, la dels Humanistes. Si és així, me n´alegro molt. Gràcies.

Maria Ros ha dit...

El vídeo és molt divertit, ja sigui per el professor com per l'alumne.

Els records de l'infantesa, almenys per a mi, són imborrables i molt importants, ja que crec que són aquests records, els que et marquen i que més endevant, formaran part del teu passat i crearan la teva personalitat. Amb això vull dir, que els teus records a l'escola serveixen més endevant per recordar i emocionar-te.
Ara que fa poc que hem començat a llegir grec s'esta fent dificil i espero poder agafar més agilitat a mesura que avançi el curs.A més, tenim molt recursos que ens ajuden i això fa més fàcil l'aprenantatge.

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

Carai quin vídeo, m’ha agradat força!

Aquest any, hem començat Grec. Quina llengua més difícil pensem tots, però en mica en mica amb ajuda del professor, amb presentacions o amb feines aquesta la anirem formant part de nosaltres i ens l’estimarem tant com les que sabem.


Els records que es creen a l’escola són molt importants, és bonic recordar els moments que has conviscut amb els teus amics, amb els teus professora a l’escola.

Vale!

Eric ha dit...

Salvete!

Primer, cal dir que és un video molt divertit amb el que segur que algú es sent identificat. Sobre l'alfabet grec m'agradaría dir que primer sembla molt difícil però quan portem algun temps treballant amb ell segur que ens sortirà tant bé com el nostre abecedari català, també animo a altres tripulants que encara no sapiguen l'alfabet a mirar o escoltar activitats com la del rap d'en Deka, ja que, sembla que no, però també ajuda.

Valete!

Unknown ha dit...

És un bon vídeo, podem pensar que el grec és difícil d'apendre, de pronunciar, d'escriure, però a poc a poc i bona lletra! Puc dir que amb les poques classes que portem de grec ja m'agrada, és complicat, sí, però amb pràctica les coses es fan més senzilles, al principi la veritat és que no em venia gens de gust haver-me d'apendre tot l'abecedari i que si es pronucia així o aixà, però a mesura que hem anat fent coses i activitats proposades pel Jordi he pogut agafar el fil i començar a entendre'm amb el grec. Estic contenta d'haver-ho pogut fer a temps, el grec realment és molt interessant i fascinant, m'agrada.
Gràcies Jordi!