23 d’agost del 2010

Vacationes Oxonienses

Arxiu fotogràfic: Esther Soria i Maria Canales

Com tots vosaltres, també nosaltres dues hem volgut gaudir de les merescudes vacances. Vam decidir anar a l’estranger per conèixer un nou lloc i, de pas, millorar el nostre nivell d´anglès que, avui en dia, és un idioma molt important i necessari per poder-nos moure lliurement arreu del món. És el llatí del segle XXI!
Durant tres setmanes la nostra casa va ser la localitat anglesa d´Oxford, on vam conviure amb una família i vam assistir a classes d’anglès. És molt possible que alguns de vosaltres hàgiu fet el mateix en algun moment (o potser planegeu fer-ho en un futur, la qual cosa us recomanem!), així que estareu d’acord amb nosaltres que possiblement la millor part d’una experiència com aquesta és descobrir una nova cultura amb costums diferents. Viatjar, sens dubte, eixampla la ment.
Una de les principals descobertes que vam fer és que tant la cultura com la llengua angleses estan molt relacionades amb la llengua i la cultura llatines. Un clar exemple és Oxford (Oxoniens), una extraordinària ciutat universitària que, com a tal, ha donat des de la seva fundació molta importància a la cultura i en particular a aquesta que nosaltres tant apreciem. Que el lema de la ciutat sigui en llatí ho diu tot, no creieu?: Dominus illuminatio mea, que significa El Senyor és la meva llum.
Caminar per Oxford és com fer-ho per un museu ple d’edificis antiquíssims i imponents, plens d´història i d’inscripcions en llatí, ja que durant molts segles llegir-lo i escriure´l ha estat símbol de gran cultura.
A més, per si no en teníem prou amb els carrers, també hi havia diversos museus, d’entrada gratuïta, on per descomptat no hi faltaven parts dedicades al món romà o a l’antiga Grècia.
Si mai no teniu l´oportunitat de viatjar-hi, no ho dubteu. L´experiència s´ho val!

Aquí us deixem una sèrie de fotografies del nostre viatge on apareixen inscripcions llatines i motius relacionants amb el món clàssic. A veure si en podeu fer la traducció d´algunes o reconèixer els personatges mitològics que vam fotografiar.

Una última qüestió: podeu investigar quines universitats o institucions acadèmiques arreu del món llueixen el seus lemes en llatí o en grec i ens els traduïu? Segur que amb aquesta informació se´n podria fer una nova entrada.
Fins aviat!

Esther Soria
Maria Canales
2n Batxillerat

16 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per compartir amb nosaltres la vostra experiència en un lloc tan emblemàtic per a la cultura i la preservació dels vells (i bells) sabers. D´això els antics en deien un τέμενος, un lloc sagrat per als homes i venerat per ells. Felicitats per l´entrada, Esther i Maria, alumnes ja de 2n amb ple dret.

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Primer de tot dir que personalment per mi va ser una gran experiència i que com ja comentem a l'entrada, si alguna vegada teniu l'oportunitat de fer alguna cosa semblant us ho recomano perquè val la pena!

Una de les coses que més em van agradar va ser poder gaudir de la cultura la qual es podia respirar per tot Oxford, i sobretot comentar que el que duen a terme, i la importància que donen a la cultura és molt important perquè gràcies a gestos tant macos com permetre les visites als museus de manera gratuïta ens mostren que la cultura pot estar a l'abast de tothom i a la vegada fa que la gent cada vegada la valori més, així que penso que és una de les coses que aquí s'haurien de potenciar més.

Bon estiu a tothom!

Vale!!

carles ha dit...

Després diran que els joves viuen tan allunyats de les coses importants i que no pensen més que en divertir-se fent el boig. Sempre he pensat que qui diu aquestes coses coneix pocs joves. Gràcies per ser i fer de testimonis que hi ha molts joves que valoren (sovint molt més que nosaltres, els adults) allò que ens fa ser millors: la Cultura.

Clàudia ha dit...

Segur que a sigut una experiència inoblidable. La veritat és que jo em vaig plantejar d'anar a fer algun intercanvi per Anglaterra també :)
Em sorprèn i alhora m'agrada que a un lloc com a Oxford s'hi puguin apreciar aquestes inscripcions. Anem per bon camí nois, em de continuar la lluita perquè aquesta llengua no mori mai.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Parlant de viatges...Clàudia, ja has tornat de Turquia? Si és així, espero que hagis pres bona nota de tot el que has vist perquè a la tornada ens ho hauràs d´explicar (amb fotografies, millor!). És un viatge fantàstic a una cultura que representa ben bé el creuament entre Orient i Occident. Tota una lliçó que hem d´anar aprenent, aquesta de conviure multiculturalment.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Realment ha d'haver estat una experiència molt interessant, una ciutat com Òxford ha de ser molt digne de ser visitada per així descobrir-ne els seus secrets.
Aquest any jo també vaig tenir la gran sort de poder anar a Anglaterra a fer un curs i he de reconèixer l'impacte que em va causar el trobar-me amb restes de l'antiga Grècia o la cultura romana. Un clar exemple en són les restes de les termes romanes de Bath, població anglesa, que vaig tenir l'oportunitat de visitar.
A part d’això, m'agradaria compartir amb vosaltres la sorpresa i la satisfacció que vaig experimentar al poder reconèixer representacions de deus en edificis emblemàtics tan sols observant-ne els seus atributs!
Ens veiem!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Benvinguda al Vaixell de nou, Júlia. El que comentes de la teva estada a Anglaterra és molt interessant. Ja ens en faràs cinc cèntims. I és molt engrescador el que dius sobre el fet de poder aplicar a la quotidianitat el que aprens a l´escola. Aquest és l´objectiu!
Per cert, creus que hi ha relació entre els banys romans i el nom de la població, Bath?
Una abraçada i fins aviat

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Doncs la vostra estada a Oxford em sembla super interessant, a més ens heu permès a tots poder gaudir-la col·locant-la en aquest bloc. I no sabia que hi haguessin tantes coses relacionades amb els clàssics, i m'ha agradat aprendre-ho.
Ens veiem aviat!

Anna Ruiz de la Fuente Nuñez.

Clara ha dit...

Hola!!
Bona entrada noies, i m'alegro que us hagi anat tan bé!!

No m'imaginava que precisament els anglesos, que tan vanaglorien la seva llengua donarien tanta importància al llatí, tot i que de fet té sentit perquè són un dels països que més cultura han anat recollint d'altres païssos, recollint-la en els seus museus. Una altra proba que el llatí i les cultures clàssiques no només són presents en el Meditérrani, d'on provenen, sinó que a més són importants en païssos més llunyans dels seus focus.

Un bon reportatge fotogràfic!!

Valete!!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Doncs sí, Jordi, com ja ens podíem imaginar el nom de la població de Bath està estretament lligat amb les termes romanes, i es que el nom de la ciutat significa bany
( bathroom) justament allò que fa important i singular aquesta petita ciutat, els banys on els romans solien relaxar-se. Serà un plaer fer-vos-en cinc cèntims algun dia!

Carlotah. ha dit...

Holaaaaaaaaaaaaa!

Evidentment anar a un altre pais i estar-hi un temps et fa apendre i descubrir moltissimes coses(cultura,idioma,gastronomia...)
Una experiencia inolvidable!

L'entrada es molt interessant noies i m'alegra saber que heu passat un estiu de por perdudes per allà! hahaha



ADEUU!

Lah''heLena ha dit...

buenas,,

una entrada molt interesant ja que el món clàssic segueix al nostre voltant encara que no ho pensen i com diuen aquestes dos noies es poden reconeixer imatges i escrits de classics a tot arreu

déu,

Luke Phoenix ha dit...

En primer lloc he de dir que molt bona entrada, noies! No sabia que hi hagués tanta influència llatina per aquella zona, però cada dia s'aprèn alguna cosa nova!!
I en segon lloc, ja que heu plantejat la qüestió dels lemes d'universitats jo us en deixaré un: "Libertas perfundet omnia luce" (La llibertat per sobre de tot) que és el lema de l'Universitat de Barcelona (UB)
Un petó a les dues!

oriol ha dit...

Hola!

Trobo que l'entrada és molt bona i remarca encara més la idea que diu que la cultura clàssica és present a molts llocs.

He buscat diferents institucions que porten un lema en llatí en el seu escut o al seu logo, principalment equips de la premier league anglesa:

Blackburn Rovers: Porta al seu escut "arte i laboro", que vol dir "art i treball".

Everton:Llueix "Nin satis nisi optium", que significa "rès és suficient exepte l'adequat"

Manchester City: Porta des del 1997
una àguila sobre el lema "Superbia in proelia" que vol dir "orgull en la lluita i la batalla.

Tottenham Hotspur: Aquest esquip aquest any ha eliminat la frase en llatí "Audere est facere", per posar un gall a l'escut com a símbol de club. La frase significa "Atraveix'te és fer-ho"

Arsenal:Fins el 2002 l'escut de l'equip portava el lema "Victoria concòrdia crescit",la victòria arriba a través de la concòrdia i l'armonia.

L'escut d'armes de la republica de Chile portava dues frases en llatí, "Post tenebras Lux" a dalt, i a la part inferior " Aut consilliis aut ense". El primer vol dir"despres de les tenebres la llum" i el segon, "O per consell o per l'esquena"

Us deixo aquí una pàgina web on hi ha molts lemes en llati que s'utilitzen en universitats de tot el món:

http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/es/List_of_university_mottos


Oriol T.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Oriol. Magnífica recerca. De ben segur aprendrem molt si enllacem amb la web que ens recomanes. Audete!

Martí ha dit...

Deunidó, en primer lloc felicitar a la maria i a l'Esther una entrada magnífica i molt interessant.
M'he informat sobre Oxford una mica i es veu que es desconeix la data exacte de la fundació, però els inicis d'ensenyament daten l'any 1096, per aquesta raó és una de les universitats més antigues. Però realment es va fer important quan Enric II d'Anglaterra va prohibí els anglesos anar a la Universitat de París estudiar, l'any 1167.

Valete!