18 d’abril del 2010

Taller de cuina romana a la Cella vinaria de Teià (I)


Dijous passat vaig anar a fer un taller de cuina romana al Parc arqueològic de la Cella vinaria de Teià, el primer Centre d´Acollida Turística (CAT) de Catalunya. Es tracta d´un celler d´època romana que ha estat reconstruït per tal de potenciar el turisme cultural i gastronòmic de la zona d´Alella (la Laietània romanitzada). Va ser una experiència molt interessant enfocada al meu Treball de Recerca i de ben segur que també a vosaltres us despertarà la curiositat aquesta activitat guiada per si algun dia la voleu viure in situ.

El taller, a càrrec de KuanUm, empresa dedicada a l´Arqueoturisme, va començar amb una rebuda típicament romana. Primer ens van fer rentar les mans amb aigua de roses per purificar-nos, a continuació ens van oferir coriandre en llavor i finalment ens van convidar a entrar a l’espai que utilitzaríem com a cuina amb el peu dret (dextro pede).

Al nostre mes d’abril, a l´antiga Roma es celebraven els Ludi Megalenses en honor de la deessa Cibeles (la Gea grega), mare de tots els déus, a la qual es dedicaven diversos plats, entre ells els dos que us explicaré. El primer, el panis azimus subcinericius, és un tipus de pa fet sense llevat i el segon, el Moretum, una salsa feta a base de diverses herbes i condiments.

Per a la seva elaboració vam seguir un “ritual”, doncs ens vam guiar pel poema Pseudovirgilià Moretum, on s´explica com era el dia d’un pagès pobre del Laci. El primer que feia quan es llevava era anar a collir el gra i després moldre’l per fer farina, així que nosaltres ho vam simular molent el gra en un petit molí. Amb la farina mòlta ja podíem començar a elaborar el pa. Cadascú li va afegir una mica de sal i d’aigua tèbia a la farina, la va amassar bé fins a aconseguir que la massa no quedés enganxosa i va modelar una bola . Després de deixar reposar una estona aquesta bola de pa, la vam aplanar amb un corró perquè la massa fos ben fina i li vam donar una forma arrodonida. Seguidament vam posar els nostres pans en una planxa per coure’ls.

A continuació vam procedir a l’elaboració del Moretum, una salsa, la recepta de la qual podem trobar en diverses fonts clàssiques: Virgili, Ovidi o Columella. Totes les receptes tenen ingredients mediterranis però amb alguna variació; a més, en cap d’elles s’indica quina és la quantitat exacta que s’ha d’utilitzar (ad libitum) i per això aquesta salsa sempre queda diferent i difícilment té el mateix gust. El taller el formavem unes 15 persones, així que uns van seguir el model de Virgili i uns altres el de Columella. Jo vaig fer el Moretum de Columella i tot i així vaig fer alguna variació. Els meus ingredients eren: rúcula, porro, api, pinyons, sèsam, ruda, menta del Besòs, farigola, formatge blanc, oli i vinagre picant. Així que vaig anar introduint-los al morter romà i amb la mà de morter els vaig esmicolar fins a aconseguir una pasta densa.
Al final del taller vam provar les diverses salses amb el nostre pa i la veritat és que tot i haver dos tipus de Moretum, el de Virgili amb all i el de Columella amb porro o ceba, totes eren prou diferents (i boníssimes!).

Haver fet aquest taller de cuina ha estat una experiència molt interessant i divertida que recomano a tothom a qui li interessi conèixer més de prop el nostre passat romà.

Us deixo amb un Slide de la visita.

Maria Canales
1r Batxillerat

14 comentaris:

Anna Ruiz ha dit...

Maria, sembla que va ser súper interessant, i a més vas gaudir molt.
Sempre va bé aprendre coses noves sobre els que ens han donat tant, i sobre els que formen part encara (i sempre!) de la nostra cultura!

Anna Ruiz de la Fuente Nuñez.

Unknown ha dit...

Hahah que divertit no? jo no sabia res d'això la propera aviseu-me! m'encanta cuinar i més si són coses noves!
Fem a classe el dia del menjar clàssic? :D

Anna!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!

Estic totalment d'acord amb la idea de l'Anna de fer una classe gastronòmica per elaborar plats romans o, fins i tot, grecs!! Quina sort Maria que hi poguessis anar, suposo que t'ho deuries passar la mar de bé a més a més de conèixer un aspecte tan curiós com la cuina dels nostres estimats romans! Espero que el treball et vagi genial!!


Vale!!

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Maria, una entrada súper interessant!!! Segur que deu haver estat una experiència molt divertida i t'ho deus haver passat genial cuinant a la romana!!
Ja estic esperant la teva classe gastronòmica :)

Moltes felicitats!!!

Vale!!

Unknown ha dit...

Molt divertit, interessant i enriquidor ! hahahaha Com diu l'anna el pròxim cop que es faci , si ho saps, avisa'ns! És més dono suport a L'anna i a la Júlia per tal de fer un taller gastronòmic-clàssic!

Tenim la cultura clàssica "hasta en la sopa! " hahaha mai millor dit!

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

Això ha d'estar boníssim, la pròxima vegada avisa Maria :). També dóno suport a fer una classe gastronòmica que segur que ens ho pasarem bé.

Maria ha dit...

Hola!!
M'alegro que us hagi agradat ;D
El pròxim taller és el dia 6 de maig de 18 a 21h. S'ha de fer una reserva prèvia i el taller té un cost de 12 euros. Per si de cas mireu-ho a la web de la Cella Vinaria de Teià, suposo que allà hi haurà més informació.

Fins demà!!
Maria

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Maria, això de la classe de gastronomia romana serà qüestió de pensar-ho. Què et sembla si per un dia ens fas d´Apicius Vedrunensis? Madurarem el projecte.

albert muñoz ha dit...

Hola!
Estic d'acord amb el Jordi Sedeño crec que estaria be fer una o dos classes per parlar de gastronomia de grecia
També felicitar a la Maria per l'entrada al bloc

Adeu!

laa.neuus ha dit...

Hola!

Jo també estic d'acord amb fer una classe gastronòmica, m'encanta cuinar, i seria una bona forma d'apendre a cuinar, i a més, menjars que no són molt típics i no estem molt acostumats a veure... A veure si ho planegem i es fa:)


Adéu

Clara ha dit...

Maria, que guai! T'ho devies passar genial! Opto per un SÍ a les classes gastronòmiques, perquè, què millor per conèixer una cultura que saber-ne la gastronomia?

Felicitats Maria!

oriol ha dit...

Hola!


He vist això del moretum i n'he buscat una mica d'informació perquè no sabia que era.

El moretum, era un plat tradicional de l'antiga roma que s'utilitzava com a acompanyant. Es creu que ve de l'Appeddix de Verigalia, en que els ingredients són, formatge, all, vi i herbes aromàtiques.El morterum, és una espècie de ensalada. Hi ha un poema que explica cojm un camperol l'elabora.
Aquí us el deixo:

fortunatos nimium, sua si bona norint,
agricolas! quibus ipsa procul discordibus armis

460

fundit humo facilem victum iustissima tellus.
si non ingentem foribus domus alta superbis
mane salutantum totis vomit aedibus undam,
nec varios inhiant pulchra testudine postis
inlusasque auro vestis Ephyreiaque aera,

465

alba neque Assyrio fucatur lana veneno,
nec casia liquidi corrumpitur usus olivi;
at secura quies et nescia fallere vita,
dives opum variarum, at latis otia fundis,
speluncae vivique lacus, at frigida tempe

470

mugitusque boum mollesque sub arbore somni
non absunt; illic saltus ac lustra ferarum
et patiens operum exiguoque adsueta iuventus,
sacra deum sanctique patres; extrema per illos
Iustitia excedens terris vestigia fecit.

Amb els següents versos (58-97) del Culex:

bona pastoris (si quis non pauperis usum
mente prius docta fastidiat et probet illis

60

somnia luxuriae spretis) incognita curis
quae lacerant avidas inimico pectore mentes.
si non Assyrio fuerint bis lota colore
Attalicis opibus data vellera, si nitor auri
sub laqueare domus animum non angit avarum

65

picturaeque decus, lapidum nec fulgor in ulla
cognitus utilitate manet, nec pocula gratum
Alconis referent Boethique toreuma, nec Indi
conchea baca maris pretio est, at pectore puro
saepe super tenero prosternit gramine corpus (...)

Oriol T.

Sanja ha dit...

Segur que ha estat una experiència inoblidable, oi Maria? (:
He busca una mica d'informació , per curiositat, de perquè celebraven els Ludi Megalenses:
Es un festival que comença el dia 4 d'Abril i durava uns 6 dies. En aquells dies era usual que els romans d'alta classe convidessin als altres a un àpat.
Com bé has dit és en honor a Cibele o "Magna Mater", es a dir la gran mare.

vale!!

Anònim ha dit...

Deu haver sigut una bona experiència. Ara bé, no se quina cara faria si provés el menjar. A veure si algun dia vens a fer-nos una desmostració.