31 de març del 2010

Lluita de titans, el mite de Perseu

Sembla que la mitologia grega ha tornat amb força als despatxos dels productors de Hollywood. Després d´en Perseu ("Percy") Jackson, ara li toca el torn a una adaptació del mite de l´autèntic heroi hel·lènic. Avui s´estrena Lluita de Titans (Clash of the Titans), una nova versió de la pel·lícula homònima del 1981. Els nostàlgics encara disfrutem dels fantàstics efectes especials d´en Ray Harryhausen però la realitat s´imposa i és de suposar que en aquest sentit l´espectacularitat de la cinta deu haver pujat en intensitat (es pot veure també en format 3D un pèl descafeïnat, diuen). Millorarà l´entranyable film de Desmond Davis? Quan tornem de vacances podem organitzar una expedició a la recerca del cap de la gòrgona Medusa, si us sembla. Mentrestant, i per anar fent boca, expliqueu-nos qui és qui en la història del gran heroi Perseu, fill de Zeus i Dànae (trieu un sol personatge i presenteu-lo en primera persona). Qui serà Zeus, qui Dànae, Acrisi, Medusa, Dictis, Polidectes, Hermes, Atena, Hades, les Graies, Pegas, Andròmeda, Cassiopea, Fineu, etcetcetc?


21 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola,Hola!
Woww sembla que just aquest any que comencem a estudiar totes aquestes coses desde Hollywood ens ajuden a saber-ho tot millor hahah!
Em sembla molt bé!
Jordi no he entés quina és l'activitat que ens proposes en aquesta antrada t'importa explicar-m'ho? Gràcies!
Adéu noiss!

Anna!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

I tant, Anna. Proposava que després de cercar informació sobre el mite de Perseu trieu un dels personatges que hi apareixen i en feu una presentació en primera persona. Per exemple: "Jo, Zeus, el més poderós de tots els déus de l´Olimp (etcetc), sóc el pare de la criatura..."(i explica, verbi gratia, com va seduir Dànae metamorfosat en pluja daurada). Se´m pasava pel cap una activitat de creació d´aquest tipus perquè ho penjeu en forma de comentari que em servirà per avaluar (voluntari, és clar). Ara sí? Una abraçada des de Catalunya (perquè m´ensumo que estàs a Itàlia, oi?) PS: Els personatges estan marcats en carbassa.

oriol ha dit...

Hola!

M'ha interessat això de presentar aquets personatges, així que he triat fer el personatge de Pegas, aquí us n'he fet un breu resum.

En la mitologia grega, Pegàs era el cavall alat nascut del coll tallat de Medusa.

Però les llegendes més conegudes on intervé Pegàs són les relacionades amb l'heroi Bel·lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, Bel·lerofont, gràcies a l'ajuda d'una brida màgica que li havia donat Atena, va aconseguir muntar el cavall. Seguidament, Bel·lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera, matant-lo.

Gràcies a Pegàs, Bel·lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va enorgullir tant que va creure's capaç d'arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant al llom de Pegàs. Zeus no va tolerar tanta sobèrbia i va enviar un tàvec que va picar al cavall, encabritant-lo i fent-li tirar al seu genet a terra. Lliure de Bel·lerofont, Pegàs va continuar volant sol fins a l'Olimp. Des de llavors, Zeus el va fer servir per portar el llamp.

Finalment, Pegàs va ser transformat en constel·lació. Actualment, una de les 88 constel·lacions modernes s'anomena Pegàs.

Oriol T.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Oriol, per la teva presentació. Si t´animes a fer-ne una altra (i el comentari val per a tots i totes) feu-la en primera persona i així el text creatiu que proposeu serà avaluat (molt positivament, és clar) de cara a la tercera (i última!) del curs.

Laia G. ha dit...

Hola sóc Medusa, un monstre mortal germana d'Esteno i Euríale, i sóc capaç de patrificar la gent només amb la mirada.
En un passat jo era una de les dones humanes més boniques de la terra, fins que vaig ser violada per Posidó en un temple dedicat a Atena i com a càstig aquesta va convertir els meus cabells en serps i em va donar el malèfic poder de patrificar qualsevol criatura viva. Finalment vaig ser desterrada més enllà de les terres dels hiperboris.
Un Oracle va preveure el meu destí i em va dir que jo moriria decapitada en mans de Perseu i que de la sang del meu coll tallat en sorgirian el cavall alat Pegàs, el monstre Amfisbena i el gegant Crisaor. Però el meu destí no s'acaba aquí sinó que a més a més després de morta per ordre de Perseu, amb la meva mirada, convertiria en pedra a Polidectes, seria entregada a la deesa Atena i aquesta utilitzaria la meva sang per fer resusitar els morts.


Laia.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats, Laia, per aquesta presentació. A veure qui més s´anima. Que acabis de passar una bona Pasqua.

Esther Soria ha dit...

Hola, em dic Dànae, filla d’Acrisi i Eurídice, i princesa d’Argòlida.
Molts em coneixereu com a una amant més que va tenir Zeus, i per desgràcia, així va ser. El meu pare em va tancar en una torre per temor a l'oracle, ja que aquest havia dit que un fill meu el mataria. Llavors Zeus, transformat en una pluja d'or, va entrar a la meva cambra i em va deixar embarassada. El fill que vaig tenir amb Zeus el vaig anomenar Perseu.
El meu pare, veient que tindria un fill, ens va tancar en una barqueta i ens va llançar al mar. Després d’un temps, el corrent ens va portar a l’illa de Sèrifos, on vam ser acollits molt amablement pel pastor Dictis. El seu germà Polidectes es va enamorar de mi, i va enviar el meu fill Perseu a una missió molt perillosa, buscar el cap de Medusa, per tal de tenir-me captiva. Però gràcies als déus, el meu fill va aconseguir tornar i veient que durant la seva absència jo havia estat maltractada i repudiada per Polidectes, va complir la venjança amb el cap de Medusa.

Vale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Una altra molt bona presentació, Esther. Gràcies! Dànae, Medusa i un Pagàs en tercera persona. Continuem?

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!
Jo sóc Hades, déu de l’inframón, senyor de totes les riqueses del subsòl i amo de les ànimes dels morts. Sóc fill dels grans Cronos i Rea, germà de Zeus, Posidó, Hera, Hèstia i Demèter. Junt amb els meus germans vaig participar en la Titanomàquia, la guerra dels Titans, liderats pel meu pare, contra els Olímpics, liderats per Zeus, per aconseguir el poder de l'univers. La guerra la va guanyar Zeus i, amb ella, la posició com a sobirà de l’univers. Els ciclops, agraïts per haver-los rescatar del Tàrtar, terra on havien estat tancats, hem van fabricar un casc ben especial, un casc que atorgava la invisibilitat a aquell qui el portés.
Us podeu preguntar llavors que faig jo en un món tan fosc, trist i solitari. Doncs la resposta es ben simple, Zeus, al guanyar la guerra va repartir el seu poder entre els seus germans barons: ell es va quedar el cel, Posidó el mar i jo, el petit de la família ( recordeu que Cronos al vomitar el seus fills va fer-los renéixer en l’ordre invers, per tant, jo vaig convertir-me en el més petit) vaig haver de quedar-me amb els terribles i indesitjables inferns. Després alguns encara em retreuen el rapte de Persèfone!! I que volien que fes jo?! un déu de la meva categoria, sol, sense ningú amb qui passar la meva eterna existència en un lloc tan trist... Però aquesta és una altra història. Un dia Zeus em va venir a demanar que ajudés al seu fill Perseu, sorgit de l’unió que havia tingut amb Dànae. Hem va dir alguna cosa referent a matar a Medusa, la temible gorgona, i jo vaig accedir deixant-li a l'heroi el meu preuat casc. Gràcies al casc, Perseu va aconseguir introduir-se a la terra dels hiperboris on vivia Medusa sense vist i matar-la.
Quines ganes de veure la pel•lícula!!
Vale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ja en tenim quatre. Enhorabona!

El vaixell d'Odisseu ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Marc Navarro ha dit...

jo ja he vist la pel·licula y esta molt bé la recomano per a tot aquell que sigui un aficionat a la mitología, a mi personalment em va agradar perque explica la historia de Perseu un personatge del qual vaig fer un grup.

oriol ha dit...

Hola!

Jo també he anat a veure la pel·lícula i ni m'ha agaradat ni m'ha desagradat. He trobat que estava ben feta, els actors ho feien bastan bé i que en general estava ben produida. Però el que no m'ha agradat és la trama que li han donat a la pel·lícula, trobo perfecte que facin una pel·licula de Perseu però algunes coses no són com el mite explica i la trama és una mica diferent de la realitat.

Aprofitant que torno a comentar aquesta'entrada he tornat a triar un personatge i a explicar-lo una mica, aquest cop he triat Hermes:

Hola, sóc Hermes,en llatí m'anomenen Mercuri. Sóc el déu , entre altres coses dels viatgers, de les fronteres,dels pastors, dels poetas, dels lladres del comerç i l'astúçia. A part d'això sóc el déu missatger i encarregat de portar les ànimes dels vius a l'inframón.
Sóc fill del tot poderós Zeus i Maia, una de les Pleydas filla de Atlas. Vaig nèixer en una cova del món Cilene a Arcadia. Diuen que sóc una persona molt inquieta, quan era petit, només nèixer, em vaig escapar de la meva cuna i més tard, vaig robar alguns bous d'Apolo. També diuen que sóc molt enginyós perquè quan encara era petit, també vaig inventar la lira ,el plectro i després la siringa.
Ja de més gran vaig participar a la guerra de Troia, ajudant a Príam a trobar el camí cap a la tenda de Aquiles, el guerrer que poc abans havia matat el seu fill Hèctor.Aparèixo en diferents mites com el de Io i Argos,el de Pandora i el de Prometeu.També intervinc a l'Odisseu d'Homer, rescatant Odisseu de l'illa de Calipso per ordres de Zeus.Ajudo també a Perseo a matar a la gorgona Medusa oferint-li unes sandalies capaçes de volar.

Durant la vida he tingut diferents fills com Eros,un cupido que feia enamorar o desenamorar a la gent mitjançant la seva fletxa d'or o de plom,Hermafrodita,un fill inmortal concebut amb Afrodita,Herse i Pan, un sàtir.

Oriol T.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola.

He fet la presentació de Fineu. He trobat que hi ha 3 Fineus, le fet d'un que no es el més cèlebre, perquè aixíel coneixem.

Hola. Sóc Fineu, germà de Cefeo i tiet d’Andròmeda. Pertanyo a la raça dels Belo. Volia casar-me amb la meva neboda i vaig intentar una conspiració contra Perseu, quan aquest va conquistar a la jove. Vam tenir una batalla en el palau del meu germà. Allà, vaig ser transformat en estatua per Medusa, per mirar-la als ulls. Alguns mitografs no saben com vaig morir finalment, uns diuen que em va matar Perseu, però uns altres diuen que no vaig morir per ell, sinò que Perseu només em va deixar cec.

Giancarlo ha dit...

A mi la veritat m'agradaria poder veure aquesta pel·lícula, ja que fa poc vam estudiar tot allò de la mitologia i he començat a agafar bastant d'interès per aquesta, i em senta bé poder entendre certes coses que si no hagués estudiat amb tu, Jordi, no seria capaç de relacionar amb la pel·lícula (com em va pasar amb "Percy Jackson").
I també m'agradaria molt poder repetir una sortida conjunta de tots els alumnes de llatí, ja que és molt agradable i entretingut!

Vale!

Agnès ha dit...

Salve!
La veritat és que jo si que he vist aquesta pel•lícula i m'ha agradat molt, potser més que la de Percy. Trobo que és veritat que, encara que no sigui del tot veritat, les pel•lícules que s'estan fent últimament, ens apropen una mica més ha descobrir coses sobre la mitologia hi ha interessar-nos més. Espero seguint veient pel•lícules al cine!
Vagi bé

Laura Guillén ha dit...

Hola! M'hagués agradat poder anar amb vosaltres a veure la pel·lícula, però no va poder ser, però de totes maneres intentaré anar-la a veure.
Espero que m'agradi!

Unknown ha dit...

ΗΟλα εμ διχ Ατενα, σόχ φιλλα δε Ζευσ ι Μετισ(λα θυαλ ϝα σερ ενγανψαδα περ Ζευσ διεντ-λι θυε εσ μεταμορφοσεγειξ αμβ γοτα δ'αιγυα, περθυὲ αιξί ποδρια τενιρ λα σεϝα ιντελ.λιγὲνχια), ϝαιγ νὲιξερ δελ χαπ δελ μευ παρε.

Χομ ςα σαβευ σόχ λα δεεσσα δε λα σαϝιεσα, λα εστρατὲγια ι λα γυερρα ςυστα.

λα ϝεριτατ εσ θυε σε'μ ποτ ασσοχιαρ α μολτσ μιτεσ, περὸ υν δελσ μέσ ιμπορταντσ εσ ελ δε ποσαρ ελ νομ α λα χιυτατ δ'Ατενεσ, θυε ϝαιγ ηαϝερ δε λλυιταρ αμβ ελ μευ γερμπα Ποσιδό.

εν ρεσυμ, σόχ υνα δεεσσα μολτ λλυιταδορα.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Home, Atena, original sí és la presentació però millor farem servir el nostre estimat grec per escriure en la llengua d´Homer. Procurem respectar-lo.
Gràcies

Ferran ha dit...

Hola sóc Acrisi, rei d'Argos i d'Ocalia. Sóc net de Liceó i besnét de Danos. El meu germà bessó és Pretos.

Un oracle em va predir que la meva filla, Danae, donaria llum a un fill que em mataria. Jo vaig tancar la meva filla a un soterrani, però Danae va tenir el seu fill, Perseu, fill, també, de Zeus. Vaig posar a la meva filla i al meu nét a un cistell i els vaig llençar al mar...
Si voleu saber que em passa mireu la pel·lícula.

Comentari de la pel·lícula:

- Era entretinguda però era com un videojoc. Més aviat era una pel·lícula per veure-la a casa al "peliculón" de antena 3.

Anna Ruiz ha dit...

Hola, nuria m'ha semblat original escriure tot el missatge en català però amb l'alfabet grec :)

Hola, sóc Zeus, he viscut moltes aventures durant la meva eterna vida, sóc fill de Cronos i Rea, i actualment sóc el sobirà de l'olimp ja que baig aconseguir derrotar el meu pare. Els meus atributs són llamp, l'àliga, el toro, i el roure. La meva esposa oficial a l'olimp és Hera, però conesguts per tots són els meus afors amorosos fora d'aquest matrimoni. Entre els mites que m'agradaria destacar es troba el del rapte d'Europa.
Europa era una bella noia, però jo amb la meva essència de llamp no em podia presentar davant seu amb la meva forma natural ja que podria cremar-la en un instant. Per tant vaig decidir transformar-me en un bell toro blanc per aconseguir seduir-la. Quan em vaig presentar davant d'ella i vaig aconseguir que se'm pujés al damunt vaig prometre-li fer una volta al món (el món conegut d'aquell moment) i tot el recorregut que vam fer junts correspon a l'actual continent d'Europa. Finalment vam arribar a Creta però això ja és una altra història...!

Encara no he pogut veure la pel·lícula, però espero fer-ho molt aviat :D

Anna Ruiz de la Fuente Nuñez.