4 de març del 2010

Gimcana cosmogònica

S´apropen els exàmens d´avaluació de 1r i heu d´escalfar motors per tancar un bon segon trimestre. Als de Grec I us toca navegar entre mites que parlen de l´origen de l´univers, de les primeres generacions de déus i del naixement dels homes i per això us he preparat una mini-gimcana en catorze imatges per fer-vos un repàs de tot plegat. Com que tot va començar amb el Caos, les diapositives estan desendreçades. Qui ens les ordena per ordre cronològic dels fets? A més, necessitem que cada imatge porti una explicació del que s´hi veu. Bona endreça!

29 comentaris:

Carlotah. ha dit...

Les diapositives están molt bé!
A mi,ja que en el treball de grec m'ha tocat fer antropogonia,m'agradaria comentar l'imatge en la que apareix Pandora.
Doncs bé,intentare fer un breu resum fican-t'hi el que crec que és més important.

Pandora va ser la primera dona, creada per ordre de Zeus com càstig als homes i a Prometeu per haver robat el foc als déus i donar-lo a la humanitat. És modelada amb fang i aigua per Hefest, que també li dóna vida i li fa un rostre semblant al de les deesses; Atena l’ensenya a teixir; Afrodita li dóna poder atractiu i sexual; Hermes l’omple de mentires, caràcter inconstant i intel•ligència cínica; les Gràcies i la Persuasió la guarneixen amb collars i les Hores li posen una corona de flors. Un cop acabada, Zeus entrega a Pandora una caixa per a Prometeu, però aquest sospita d’una trampa i avisa al seu germà Epimeteu que no accepti cap regal de Zeus. Tot i les advertències del seu germà, quan Epimeteu veu a Pandora, s’enamora d’ ella i s’hi casa. Posteriorment, Pandora, com que és molt curiosa, obra la caixa alliberant així tots els mals i desgràcies humanes. Quan ella se’n adona, tanca la caixa i a dins hi queda únicament l’esperança.

ciaaaaaoo:)!

Lah''heLena ha dit...

bones,,
La primera imatge és un ciclope, fills de Urà i Gea(Quan Urà va ser cstrat per Cronos i van caure unes gotes de sang d'Urà sobre Gea). Eren artesans y constructors, la qual eren diferenciats per el seu únic ull.

La imatge número 10 és Venus, deesa de l' amor i descuda dels genitals d' Urà durant la castració d' Urà.

Anna Ruiz ha dit...

Hola
La diapositiva 14 podria ser Urà devorant a algun dels seus fills?

La diapositiva 10 com ja ha dit la Helena és Afrodita i us expolicaré més àmpliament el mite del seu naixement:

Hi ha dues versions que expliquen el naixement d’ Afrodita.
La més coneguda és la que narra Hesíode a la seva Teogonia: explica el mite que quan Cronos castra el seu pare Urà per tal de poder néixer ell i els seu germans (els Titans, els Hecatonquirs i els Ciclops), Urà ràpidament se separa de Gea i els seus testicles i el seu membre cauen al mar. Quan això passa aquests al barrejar-se amb l’escuma del mar donen lloc a la deessa Afrodita (“la nascuda de l´escuma”) que arriba a les costes de Xipre sobre una gran closca de petxina.
L’altra versió la narra Homer a la Ilíada: explica el mite que Zeus va tenir, entre d’altres, un afer amb una deessa anomenada Dione i d’aquesta relació neix Afrodita. Cosa que la convertiria en deessa de la segona generació de déus olímpics, com Apol•lo i Àrtemis.

També comentaré el seu origen, ja que aquest no és un origen frec sinó oriental, també és molt probable que sigui una deessa d’origen semític, una adaptació de la deessa de l’amor fenícia coneguda com a Astarté i Ishtar per als babilonis.

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Noèlia ha dit...

1.És un Ciclop
4.És Prometeu, ja que el mite ens explica que àguila se li menjava cada dia el fetge.
5.Jo crec que és Hèrcules per la pedra que sosté al seu damunt.
8.Representa el Caos ja que no es distingeix res no es veu res clar.
10.És Afrodita, ho podem saber perquè està damunt una petxina i està despullada.
13.És Pandora, la que va obrir la caixa per curiosa i va deixar anar tots els mals excepte l'esperança. Tot i que no entenc perquè l'esperança es dolenta.

Unknown ha dit...

Hola!
Us explixo qui és cada personatge en l'ordre de les diapositives:
1. Polifem:era un cíclop, és a dir, un gegant d'un sol ull al mig del front, fill de Posidó.
2.La castracció d'Urà: veiem a Cronos tallant els seus genitals.
3.Gea: Deesa que personalitza la terra.
4.Prometeu:És el Tità amic dels mortals, degut a que va robar el foc als déus i entregar-lo als humans.
5.Episodi on els Hecatonquirs tiren pedres als Titans.
6.Gea: Ja que personalitza la terra i hi surt fussionada amb ella.
7.Hecatonquirs: eren gegants amb cent braços i cinquanta caps, fills de Gea i Urà. Que van lluitar contra els Titans
8.Caos
I fins aqui puc escriuree!!

Ciao!

Sergi Roman ha dit...

Hola:

Jo comentaré la primera imatge respectant l'odre de la gimcana. L'ocupa la foto número 8, el Caos. El que es vol repersentar és que amb formes simples es regeneren unes altres aparentment caòtiques. El caos és un immens buit on res tenia forma. Ens vol explicar que el món ens assembla replet de fets difícils d'ordenar i d'explicar. La explicació que ens permet respondre a preguntas que són incomprensibles.

Adéu.

oriol ha dit...

Hola!

Entre l'Aitor, el Ferran i jo hem fet un breu resum i hem ordenat cronologicament les imatges:

1ra diapositiva-8:kaos.Un inmens buit on rès tenia forma.

2na diapositiva-3:Gea,sorgeix del kaos i simbolitzava la terra.

3ra diapositiva-2:castració d'Urà.Cronos talla es genitals a d'Urà mentre aquest està relaxat.

4arta diapositiva-Les meliades, ninfes que surten dels boscos i fabriquen les armes als gerrers.

5ena diapositiva-10:naixament d'Afrodita.De l'escuma i l'esperma d'Urà neix Afrodita, la deesa de l'amor.

6ena diapositiva-14:Cronos menjan-se als seus fills.El nou sobirà de l'univers no vol perdre el poder per això es menja els seus fills.

7ena diapositiva:12-Rea donant una pedra a Cronos.Rea explota d'impotència i enganya al seu espòs donant-li una pedra i fent-li veure que és el seu fill.

8na diapositiva:7-Hecatonquirs(Són alliberats del tàrtar). Uns monstre que tenen 100 caps i 100 braços que van ser encadenats per Cronos al tàrtar juntament amb els Ciclops.

9ena diapositiva:5-La derrota dels titans(perden a la titanomaquia)

10ena diapositiva:1-Ciclops(són alliberats del tàrtar). Monstres d'un sol ull, només n'hi havia 3 i representaven el tro, el lamp i el llampec.

11ena diapositiva:9-Prometeu roba el foc.Zeus diu prhibeix als homes que utilitzin el poder del foc, per això Prometeu el roba.

12ena diapositiva:4-Prometeu és castigat per Zeus.Promeuetu es castigat per robar el foc, el seu càstig consisteix en ser encadenat a la montanya i que una àligua li mengi cada dia el fetge que la nit seguent es tornarà a regenerar.

13ena diapositiva:13-Pandora obra la caixa i surten tots els mals per a la humanitat.Pandora perduda per la curiositat obra la caixa que li havien regalat a Prometeu i s'escapen tots els mals per a l'home, només queda l'esperacnça.

14ena diapositiva:11-Deucalió i Pirra llençen pedres i a mesura que aquestes van caient es van creant homes.

Esther Soria ha dit...

Hola!!

A mi m'agradaria aprofundir una mica més en el mite de Deucalió i Pirra:

Segons la mitologia grega, Deucalió fou fill de Prometeu i de Celeno (o de Clímene).

Juntament amb la seua cosina i esposa Pirra es va salvar del diluvi amb què Zeus decidí exterminar la humanitat pervertida. Van surar durant nou dies amb una barqueta pel damunt de les aigües, i al desè dia embarrancaren al cim del Parnàs. Llavors consultaren l'oracle, que els digué: "Cobriu-vos el cap i llanceu pel darrere els ossos de la vostra mare". Després de meditar el sentit d'aquestes paraules, arribaren a la conclusió que la seva mare era la terra, i les pedres els seus ossos. Van obeir, i les pedres llançades esdevingueren homes i dones que repoblaren la terra.


Vale!!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Estic totalment d'acord amb l'ordre cronològic que han establert l'Aitor el Ferran i l'Oriol, així que jo us parlaré de les meliades, que apareixen a la sisena diapositiva. Van néixer a partir de la castració d'Urà, el cel, quan Cronos va tallar-li els genitals. De la sang que va caure i es va barrejar amb la terra van sorgir éssers monstruosos com els gegants, Eris, la deessa de la discòrdia o les meliades, nimfes guerreres que habitaven els boscos concretament en els arbres anomenats freixes, d'on els antics grecs en treien la fusta per fabricar-ne les armes més preuades: escuts, llances... Per tant, elles representen la violència.


VALE!!!!

Maria ha dit...

Hola!
Jo intentaré ampliar una mica més la informació sobre els ciclops.
Els ciclops són criatures mitològiques, que són fills d’Urà i Gea. Són molt grans, tenen molta força i són molt hàbils tot i tenir només un ull. Precisament el seu nom ve d’aquí, significa ull circular. El ciclop més conegut per tots nosaltres és Polifem, fill de Posidó, doncs surt en un episodi de l’Odissea. La història és la següent:
En el viatge de tornada de Troia, Ulisses va arribar a una illa, on ell i els seus companys van ser capturats per Polifem. El ciclop cada nit es menjava un home, per això Ulisses es va enginyar un pla per poder escapar de la cova on estaven retinguts. Una nit després de que Polifem hagués sopat, Ulisses li va oferir vi fins que el va emborratxar, i quan li va demanar el nom a Ulisses aquest va contestar “ningú”. Mentre Polifem dormia Ulisses va clavar una estaca al ciclop deixant-lo cec, i seguidament ell i els seus companys van fugir disfressats d’ovelles. Quan els altres ciclops van sentir l’enrenou van acudir a ajudar a Polifem per saber què li havia passat. Aquest davant la seva pregunta els hi va respondre “Ningú m’ha deixat cec! Ningú m’ha atacat!”. Així que els altres ciclops van pensar que ningú li havia fet res. Així va ser com Ulisses i els seus companys van quedar lliures tot i que després són perseguits per Posidó, el déu del mar, que estava enfadat perquè havien deixat cec al seu fill Polifem.

Vale!
Maria

Unknown ha dit...

jo faré u na breu, molt breu, expliació sobre les meliades. Aquestes són nimfes dels boscos peró no les hem de creure-les nimfes normals sinó que neixen de la castració d'urá. Doncs tots i totes sabem d'aquesta castració neixe quelcom bo, possitiu o alló dolent, negatiu . Com quelcom bo va néixer afrodita peró negatiu en va sortir eris i també aquestes nimfes que viuen en uns arbres amb els quals els grecs es feien els escuts, doncs aquestes nimfes eren guerreres
Valeteee

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Judith, cuida les faltes, si us plau! Has de tenir cura de la llengua que tant t´estimes i defenses. Quina millor manera hi ha de fer-ho que escrivint-la correctament?

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

He trobat una història en la que participen els Hecatonquirs. És la següent:

A la Ilíada hi ha una història que explica que en algun moment, els déus van intentar fer fora del poder a Zeus, i aquest va arribar a ser encadenat per Hera, Atenea i Posidó, però van fracassar, perquè Tetis invocà als Hecatonquirs i aquests van anar a ajudar a Zeus.

Una altre curiositat que he trobat, és que avegades se'ls considera divinitats del mar, i pot ser que provinguin dels "pentekonter", vaixells amb cinquanta remers.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Les diapositives corresponen a:
1-És un Ciclop, els ciclops eren uns gegants amb un sol ull enmig del front. Fills d'Urà i de Gea.
2- Urà, Cronos i Gea: s’observa com Cronos li talla els genitals al seu pare Urà.
3-Correspon a Tellus: és la deesa romana de la terra.
4-És Prometeu: ja que va desobeir els déus suprems, la qual cosa comporta necessàriament un càstig, que és encadenat a la pedra i l’àguila a sobre d’ell.
5-És la derrota dels titans: Zeus va alliberar els seus germans i amb ajut dels ciclops i hecatonquirs, es van enfrontar amb els titans, de la qual cosa Zeus i els seus germans van guanyar, i el titans molts d’ells van ser empresonats en Tàrtar, la religió més profunda del inframón.
6- Correspon a Diana: deessa de la caça, dels boscos i de la Lluna, que amb un arc i les seves màgiques sagetes es dedicava a caçar cérvols.
7- hecatonquirs: són gegants amb cent braços i cinquanta caps, fills de Gea i Urà.
8-És el caos, el desordre, on d’aquest caos es produeix el cosmos, l’ordre, que és Gea(la terra) i dona forma a la terra.
9- És Prometeu, que representa el 2n episodi; el foc, ja que l’aconsegueix robant una espurna als déus.
10-Correspon a Venus: és una deessa romana principalment associada amb l'amor i la bellesa.
11- Deucalió, fill de Prometeu, es va casar amb Pirra, filla de Pandora i Epimeteu. Zeus va decidir destruir la raça humana amb un diluvi com a càstig pels crims de Prometeu. Deucalió i Pirra consultaren l'oracle i els hi va dir que tiressin els ossos de la seva mare per salvar la humanitat. Van arribar a la conclusió que la seva mare era la terra (Gea), i per tant els seus ossos eren les pedres. A partir d’aquí Deucalió i Prometeu tiraven les pedres per la seva esquena, i d’aquí es converteixen els nous homes i dones.
12-Gea i Urà: El moment en què Gea li entrega la pedra(omphalos) a Urà, embolicada com si fos el seu fill, Zeus.
13-És Pandora: un noia jove atractiva i molt bella creada per ordre de Zeus. I en aquest moment és Pandora obrint la caixa que li ha donat Zeus, on surten tots els mals, però s’hi conserva l’esperança.
14-És correspon a Cronos: Agafa el poder i perquè no el destronin els seus fills se’ls menja.
Valete.

Ona Contreras ha dit...

Salvete!!!!

Aqui deixo el que crec que es a cada fotografia:

1. El personatge que es veu a la primera foto es un Ciclop ja que només té un ull. El més famós de tots els Ciclops és Polifem que apareix a l'Odissea.
2.En la segona fotografia surten dos homes i una dona, l'home al que li estan tallant els genitals es Urà, i l'altre home, el que els està tallant es Cronos.La dona que veiem es Gea, la esposa d'Urà Aquest quadre representa la Castració d'Urà.
3. La tercera foto apareix Gea, amb dos dels seus fills. Sabem que es Gea per que un dels nens li està oferint fruites de la terra.
4. És Prometeu ja que a la fotografia es veu lligat a una pedra, això succeïx per que Zeus el condemna a estar lligat a una pedra, i al mati una àguila se'l menja, i per la nit a Prometeu se li curen les ferides que li ha causat l'àguila.
5. Derrota dels Titans
6.En aquesta fotografia es veu a una Melíada, que són nimfes guerreres i també de les Freixes.
7.La fotografia numero vuit representa els Hecatonquirs, germans de Cronos. Els reconeixem per que se'ls veu representats amb molts braços que representen la violència i la força bruta.
8. Caos
9. La fotografia nou és Prometeu quan roba el foc a Zeus
10. Afrodita, que va néixer de la barreja de l'esperma d'Urà i l'espuma del mar. Es diu que Afrodita va néixer dins d'una petxina.
11. En la fotografia veiem a Deucalió i Pirra, és un dels espisodis on Zeus castiga als humans, i fa que la Terra s'inundi. Deucalió i Pirra fan un arca i aixi es salven. Una profecia els diu que llencin els ossos de la mare, reflexionen i després entenen que els ossos de la mare són les roques i que la mare és la Mare Terra. Tiren les pedres i les que tira Deucalió es transformen en homes i les que llença Pirra són dones.
12.En la representació es veu a Rea entregant a Cronos el seu últim fill, però aquest era una pedra que Cronos se la va empassar sense dubtar.
13. Veiem a Pandora obrint la caixa que Zeus va dir que no podia obrir. En aquesta caixa hi havien tots els mals que encara ara corren per la terra, desgracies, malalties...
14. Cronos, però aquesta imtage es més moderna, però igualment podem saber que es ell per que s'està menjant al seu fill.

Valete!

arnau ha dit...

Aquí deixo les meves respostes a aquesta gimcana dels orígens:

1. Ciclops
2. Castració d’Urà
3. Gea amb dos dels seus fills
4. Zeus castigant Prometeu
5. La derrota dels titans
6. Daphne transformada en llaurell
7. Hecatonquir
8. Caos
9. Prometeu robant el foc celestial
10. Naixement d’Afrodita
11. Deucalió i Pirra llençant a la seva mare (Gea) per sobre les seves espatlles per repoblar la Terra
12. Rea donant-li la pedra Omphalos a Cronos
13. Pandora obrint la caixa
14. Cronos menjant-se al seu fill

Eric ha dit...

Salvete!

Em sembla que heu fet un bon treball amb aquesta entrada. Felicitats.
A continuació donaré la meva interpretació sobre els personatges que apareixen a les diapositives:
1: Observo a un ciclop, ja que són essers mitològics que es caracteritzen per només tenir un sol ull.
2; Veig la escena del mite de Urà on Cronos, el seu fill decideix castrar-lo.
3: Observo a Gea alimentant als seus fills.
4: Interpreto la escena del mite de Prometeu on és castigat per Zeus de tal forma que de dia vindrà un àguila a mossegar-li el fetge, i quan arribi la nit el seu fetge és regenerarà per poder repetir aquest procés eternament.
5: A la imatge veig als titans que han perdut una batalla.
6: A la imatge 6 veig a una de les melíades sorgides de la castració d'Urà.
7: Interpreto a un hecatònquir, ja que la seva principal característica és que tenen moltísims braços i molta força.
8: Observo una representació del Caos, període on tot era un desastre, ja que no havia nascut Gea i tot está desordenat.
9: Interpreto una altre imatge de Prometeu, però aquesta escena mostra a Prometeu quan ha robat el foc per tronar-se'l als homes.
10: Aquí observo el naixement de Venus, ja que neix de l'esperma d'Urà barrejat amb l'aigua del mar.
11: Aquesta imatge mostra una escena del mite de Deucalió i Pirra on decideixen llençar pedres per així tornar a fer als homes.
12: En aquesta imatge es representa l'escena on Rea,esposa de Cronos enganya a Cronos oferint-li la pedra ómfalos en comptes de el seu fill Zeus.
13: Aquesta imatge observo a Pandora quan obre la capsa on s'amaguen tots els mals que ara coneixem els homes.
14: En aquesta imatge observo al tità Cronos menjant-se un dels seus fills per por de que algun dia li tregui el poder.

Valete

Unknown ha dit...

D'aquestes 14 diapositives trobem representades personatges i escenes mitològiques, heus aquí alguna descripció d'aquestes:
1)Aquesta imatge representa un Ciclop, personatge mitològic que apareix en el mite Cosmogònic i és un ser que representa la Mirada.

2)En la diapositiva numero dos, apareix l'escena de castració d'Urà, representada però en figures humanes. Recordem que Urà representava el Cel, el qual estava enganxada a Gea, la Terra. I és el seu fill més petit un tità qui castra el seu pare.

3)Aquesta imatge correspon a Gea, ella engendra a Pontos l'element de l'aigua, i Urà el seu doble i amb el qual es relacionarà fins que aquesta exploti d'impotència. En aquesta imatge només veiem representat a dos fills però també podem haver contextualitzat amb els fills que ella va criar: als Titans, Hecatonquirs i als Ciclops.

4)En la quarta imatge apareix Prometeu atacat per una Àguila podem deduir que aquests és Zeus. Prometeu està lligat mentre poc a poc aquesta au l'esta cruspint.

5)Si pot veure representada en aquesta imatge la lluita de la Titanomaquia, la guerra dels divins contra els seus germans titans. Els titans representaven la força, i apareixen aixecant grans i pesades pedres per lluitar contra els seus germans.

6)En aquesta imatge podem representar a Flora deessa de les flors, o a Silvà déu dels boscos i dels ramats. Tots dos es centren en la naturalesa.

7)En aquesta imatge veiem representat un ésser el qual esta format pel milers de extremitats, representen els Hecatonquirs. Característics per la seva extraordinària força. En quan Cronos un dels seus germans titans s'apodera del poder els amaga als Hecatonquirs junt amb el Ciclops i Titans al Tàrtar, la part de la terra més profunda.

8)La imatge vuit veiem un Χάος, s'identifica com l'estat primigeni del univers. A partir d'aquí sorgirà el mite de la cosmogonia.

9)Aquesta imatge correspon a Prometeu en un dels episodis de la seva lluita amb Zeus. Surt representat Prometeu amb una fulla de fonoll a la mà, provinent del Olimp. Quan prèviament Zeus com a castig pren el foc diví als primers humans de la Gea. Per tan, aquests representant dels homes va en busca d'una espurna per retornar el πιρ, el foc.

10)És la famosa obra de Sandro Botticelli, que representa el naixement de Venus. En mitologia grega la deessa de l'amor, la bellesa i el matrimoni. Sorgeix a partir dels genitals d’Urà junt amb Eris, deessa de la discòrdia.

11)Escena en que Deucalio fill de Prometeu i Pirra filla d’Epimeteu i Pandora es posen a llançar pedres, i d’aquestes sorgeixen homes i dones.

12)En questa imatge veiem esculpida l’escena en que Rea li entrega el ομφαλοσ embolcallat, per fer veure que li entregava el seu últim fill. Rea prèviament havia parit el seu fill clandestinament a l’illa de Creta i decideix no entregar-li el últim per tal de que no se’l mengés.

13)Aquesta imatge correspon a Pandora, ingènua i curiosa obre la caixa que els deus li van proporcionar i li van repetir que no obris. Aquesta decideix obrir-la i així allibera tots els mals a la Terra. Per això ràpidament la tanca, i a dins nomes es guarda l’esperança, segons els deus l’únic que no es perd.

14)En la imatge catorze, última imatge, surt representat Cronos menjant-se un dels seus fills. Per tal de que aquests no li prenguessin el poder de l’Univers. Cronos embogeix quan el seu pare li llença l’oracle, el qual diu que algun dia ell Cronos també serà destronat. Es desespera i decideix empresonar als seus germans a la part més profunda de la Terra i al seus fills al seu estomac, de tal manera que d’allà fos impossible sortir-ne.

Unknown ha dit...

Salvete!

Aquí us deixo el meu punt de vista sobre alguns dels personatges que tenim representats en les diverses diapositives:
IMATGE 1- Hi trobem representat un ciclop, fàcil ment reconeixible per la seva principal característica de l’ull al front.
IMATGE 2- En aquesta imatge és representa el moment de la Castració d’ Urà. Aquest estava “enganxat” a Gea i això no permetia que Gea pogués donar a llum als seus fills així que demana ajuda al més petit d’aquests, Cronos (un tità). Entre els dos creen una falç, aquest és l’ instrument que permetrà que Cronos li talli els genitals al seu pare i així se separi de Gea.
IMATGE 3- Trobem representada a Gea amamantant a dos dels seus fills.
IMATGE 4- En aquesta imatge podem deduir que s’hi representa a Prometeu durant alguns dels episodis amb la seva eterna lluita amb Zeus, el qual és representat per l’àguila que apareix a la mateixa imatge.
IMATGE 5- En aquesta diapositiva hi trobem representat l’episodi de la guerra de la Titanomàquia, on hi podem apreciar a alguns titans aixecant pedres per utilitzar-les durant la lluita.
IMATGE 6- En aquesta imatge dedueixo que hi podem trobar representada a la deessa dels boscos i/o de la naturalesa.
IMATGE 7- S’hi troben representats els Hecantonquirs, fills de Gea i d’ Urà i fàcilment reconeixibles pels seus cent braços i cinquanta caps, i per la seva extremada força.
IMATGE 8- En aquesta diapositiva hi trobem representat el Caos, l’origen dels primers déus i de totes les coses. Del caos podem dir que és un forat negre inacabable, sense orientació, on tot cau en totes direccions.
IMATGE 9- En aquesta imatge hi trobem clarament representat a Prometeu, més concretament apareix representat en un dels seus episodis amb la seva lluita amb Zeus. Aquest episodi és el del foc i ens explica que Zeus, enfadat amb prometeu per haver-lo enganyat en l’anterior episodi, treu el foc diví als homes. Prometeu per altra banda, no es rendeix i agafa una fulla de fonoll(seca per dintre i humida per fora) i allà guarda l’espurna de foc que aconsegueix robar-li a Zeus.
IMATGE - Quadre molt conegut de Botticelli on és representa el naixement de Venus, filla de Gea i d’ Urà. Venus és la deessa que representa l’amor i la bellesa, equivalent a la grega Afrodita.
IMATGE 11- No soc capaç de relacionar aquesta imatge amb cap dels mites treballats fins ara a l’aula.
IMATGE 12- En aquesta diapositiva hi veiem representat el moment en el que Gea entrega el seu últim fill, Zeus, a Cronos. El que aquest no sap és que veritablement no és el seu fill, sinó una pedra embolcallada en bolquers. Aquesta pedra rep el nom d’ Omphalos (Ομφαλός en grec). Gea sap que si li entrega el seu fill a Cronos aquest se’l menjarà. Zeus ha nascut a l’illa de Creta, d’amagat. És criat i amamantat per la cabra Amaltea.
IMATGE 13- Imatge que correspon a Pandora, la primera dona del món creada com un càstig per als homes. Se la pot veure obrint la caixa que Zeus li havia entregat abans de ser entregada a Epimeteu, el germà de Prometeu. Zeus li repetí en diverses ocasions que no obris la caixa però Pandora ingènua e innocent la obrí. D’aquesta manera s’escamparen tots els mals del món.
IMATGE 14- Hi trobem representat a Cronos devorant als seus fills. Cronos creia que si devorava als seus fills aquests no li podrien prendre mai el poder, ja que sabia que la millor presó era ella mateix.

Valete!

Alba Legide ha dit...

Holaa !!
Aquí et deixo el comentari de les següents imatges:

1. Representa un ciclop, són aquells éssers d’un sol ull i que van néixer de Gea.
2. Podem verue el moment en que Cronos castra al seu pare Urà.
3. Gea amb dos dels seus fills.
4. És Prometeu sent menjat per l’àguila de Zeus .
5. Representa el moment en el que els titans cauen derrotats pels Olímpics.
6. És Dafne, nimfa dels boscos.
7. Crec que a la imatge es veu un Hecatonquir, eren ésser nascuts també, de l’interior de Gea.
8. Podem veure el CAOS que representa el desordre universal i el res.
9. Es veu a Prometeu robant el foc tècnic de l’Olimp per donar-lo als homes.
10. Es veu el naixement de Venus (Afrodita), neix de l’esperma que cau al mar i de l’escuma.
11. Es tracta de Deucalió i Pirra llençant a la seva mare Gea per sobre les seves espatlles per repoblar la Terra.
12. És Rea donant-li la pedra ómphalos a Cronos, aquest se la menja pensant-se que el que s’estava empassant era el seu fill.
13. Representa Pandora en el moment que és persuadida per Zeus que li diu que obri la caixa de la qual alliberarà tots els mals del món.
14. Es veu a Cronos, déu de l’univers abans de ser destronat pel seu fill Zeus, menjant-se a tots els fills que fa amb Rea. Se’ls menja per por a ser destronat per algun d’ells en el futur.

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Aquestes imatges representen els següents moments:

1. És un ciclop
2. Aquesta imatge representa el moment en que Cronos castra el seu pare Urà.
3. Aquestes figures són Gea amb dos dels seus fills.
5. Representa la derrota dels titans
6. Diana, deessa de la caça, dels boscos i de la Lluna.
7. Els coneguts, gegants amb cent braços i cinquanta caps, fills de Gea i Urà.
8. El caos
9. Aquest imatge representa el moment quan Posidó puja a l'Olimp per robar una espurna de foc diví per porta-la als humans.
10. El naixement d'Afrodita.
12. Es el moment en que Rea enganya a Cronos. Quan Cronos li demana que li doni el últim fill que li queda per menjar(Zeus), Rea l'enganya donant-li una pedra anomenada amphalos.
13. Aquest és el moment en que Pandora obre el cofre i d'ell surt tot lo dolent.
14. Representa Cronos devorant els seus fills perquè no el destronin.

Unknown ha dit...

Hola tripulants!
Això és el que jo he entès al observar aquestes imatges:
1. La imatge d'un ciclop
2. Representació de la castració d'Urà on Gea apareix mirant cap un altre costat quan Cronos li talla els genitals al seu pare Urà.
3. Imatge de Gea i els seus fills que li ofereixen fruits de la terra.
4. Quadre de Prometeu lligat a la roca, l'àliga li menja el fetge poc a poc. Prometeu ha estat condemnat a que l'àguila li menji el fetge durant el dia i se li recompongui durant la nit.
5. Episodi final de la titanomàquia on els titans són derrotats.
6. Representació de Melíades, una ninfa guerrera del bosc.
7. Imatge representativa dels Hecatonquirs.
8. El Caos, el desordre.
9. Imatge de Prometeu amb el foc robat de l'Olimp, ja que el vol tornar als homes després de ser robat per Zeus. La seva mirada indica que escapa.
10. Deesa Afrodita,, podem saber que és ella perquè es diu que va nèixer de la petxina.
11. Imatge de Deucalió i Pirra.
12. Representació de Rea donant un dels seus filla a Cronos perquè se'ls menji.
13. Imatge de Pandora obrint la caixa regalada per Zeus que tanca tots els mals.
14.Dibuix de Cronos engullint un dels seus fills perquè no li prenguin el poder.

Maria Ros ha dit...

A continuació us diré quines son i a que fan referència les següents imatges:
1. Ciclops. Ho podem intuir per l'ull al front
2. La castració d'Urà
3. Gea amb dos dels seus fills
4. Càstig de Prometeu
5. Derrota dels Titans
6. Daphne
7. Hecantonquirs
8. El caos
9. Prometeu robant el foc de l'Olimp
10. Afrodita
11. Deucalió i Pirra
12. Rea donant la pedra a Cronos, com si fos el seu fill
13. Pandora obrint la caixa de tots els mals
14. Cronos menjant-se un dels seus fills per evitar que el destronin

Joana Bassó ha dit...

Salvete!

La Vuitena diapositiva representa el caos, el desordre , el forat negre que des d’un prinipi era tot i d’aquí va néixer Gea.

La segona diapositiva es veu Cronos castrant el seu pare per destronar-lo i així convertir-se en el sobirà de l’univers. Gea va fabricar una falç de sílex perquè Cronos ho podes fer.
La tercera diapositiva: és Gea alimentant els seus fills.

La setena diapositiva: Aquets imatge és un hecatonquini ,són els éssers que tenen 100 braços, fill d’Urà i Gea i germà dels titans i dels ciclops.

La primera diapositiva és veu representat un ciclop, que són els que tenen un ull. Són fills d’Urà i Gea, i germans dels titans i dels hecatonquiris.

La desena diapositiva s’hi pot veure la deesa de la bellesa, de l’amor, de la virginitat.. aquesta és afrodita. Va néixer de la sang i semen d’Urà.

La catorzena diapositiva: Podem veure saturn desvorant a un dels seus fills.

La dotzena diapositiva : aquí es veu Rea donant una pedra a Cronos per enganyar-lo. Per protegir a Zeus Rea va donar una pedra anomenada “omphalos” embolcallada d’un bolquer per simbolitzar un nadó. Cronos s’ho va creure i se la va empassar pensant-se que era Zeus.

La cinquena diapositiva representa la derrota dels titans, és a dir, quan Zeus va alliberar els seus germans amb l’ajut dels ciclops i els hecatonquirs, es van enfrontar amb els titanats.

La quarta diapositiva es veu Prometeu encadenat perquè enganya a Zeus, li diu que esculli els ossos o la carn de l’animal. I llavors la reacció de Zeus és encadenar-lo. Una àliga li devora el fetge cada dia. Però Prometeu sap un secret molt important. Hèrcules el deslliga.

La novena diapositiva aquest és Prometeu, benefactors de l’home, a qui dóna el foc i la intel•ligència. Un dia Prometeu quan va anar a fer una visita a l’Olimp va agafar una espurna del foc diví que Zeus va prendre dels homes, Prometeu va guardar l’espurna dins d’una fulla de lleuré i la va portar a la Terra, però el foc que va portar ja no era diví sinó que era tècnic.

La tretzena diapositiva surt pandora obrint la caixa, dins d’aquesta caixa hi ha tots els mals, tot l’odi, tota la pobresa i Pandora quan l’obra tots aquets mals s’escampen.

L’ozena diapositiva representa que els ossos de la mare es converteixen en els nous homes i les dones. De les pedres que llença Deucalió surten barons i les pedres que llença Pirra neixen les dones.

Unknown ha dit...

-imatge 1: en aquesta imatge veig un ciclop anomenat Poliferm perquè té un ull al front.

-imatge 2: en aquesta imatge veig gea, urà y cronos, la castració d'urà.

-imatge 3: Gea, la terra, que és alimentada pels seus fills amb els fruids que els ha proporcionat.

-imatge4: S'hi pot veure prometeu derrotat per les ordres de zeus després d'haver robat el foc diví de l'olimp.

-imatge 5: una de les guerres entre titans.

-imatge 7: representació dels titans.

-imatge 8: representació gràfica del càos.

-imatge 9: Prometeu roban el foc diví de l'olimp.

-imatge 10: afrodita nascuda de l'escuma del mar.

-imatge 11: Deucalio i Pirra.

-imatge 12: Gea enganyan a cronos perque escupi els seus fills.

-imatge 13: pandora.

-imatge 14: Cronos devoran un dels seus fills perque no el puguin destronar.


Unknown ha dit...

1. Ciclop: per l'únic ull al front.
2. Castració d'Urà.
3. Gea amb dos dels seus fills.
4. Càstig de Prometeu.
5. Derrota dels titans.
6. Daphne.
7. Hecatonquirs: per tots els braços que té.
8. Caos.
9. Prometeu robant el foc celestial als déus.
10. Naixement d'Afrodita.
11. Deucaló i Pirra.
12. Rea donant una pedra a Cronos: feia veure que aquella pedra era l'últim fill que havia tingut.
13. Oandroa obrint la caixa.
14. Cronos menjant-se a un dels seus fills.

Marc Gimeno ha dit...

La primera imatge es Ciclop, que van ser gegants d'un sol ull al front.
La segona imatge es la escena quan cronos castra al seu pare Urà per destronar-lo i poder sortir junt ab els seus germans.
La terçera imatge es Tellus que era una deesa que personificava la terra.
La quarta imatge es prometeu, que va ser l'únic que es va afrontar a Zeus, i aquest el va encadenar.
La cinquena es Dafne, que ha sigut convertida amb arbre.
La sisena es la derrota dels Titans sobre zeus i els seus germans després de tres dures i llargues batalles.
La setena son els Hecantonquirs que éren gegants amb 100 braços i 50 caps.
La vuitena es el caos que ho destrueix tot.
La novena es prometeu amb la prova del foc.
La desena es Venus, la deesa de l'amor i la bellesa.
L'oncena crec que representan els homes treballant, i els Deus
La dotzena crec que es rea donant-li l'últim dels fills a cronos, que en veritat no es el fill, sinó que es una pedra envolicada de panyals.
La número tretze es Pandora, que en aquest mateix instant està obrint la caixa amb tot el mal, que Zeus li va dir que no obrís fins que li digués éll que ho fes.
L'imatge catorze, es Cronos devorant als seus fills perque no el destronin.

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!

Començo l'activitat sense més preàmbuls!

1)Un Ciclop. Podem deduir-ho per el seu únic ull.

2)Urà, Gea i Cronos durant la castració d'Urà.

3)Gea, la mare terra i mare de tots, alimenta als seus fills, que són tots els éssers del món.

4)Prometeu, castigat per Zeus després de perdre contra aquest.

5)Una de les batalles de la Titànomàquia, enfrontament entre els déus Olímpics i els Titans.

6) Diana, deessa del bosc.

7) Ecatonquil, ésser de mil extremitats.

8) El Caos, orígen de tot.

9) Prometeu robant la flama divina de l'Olimp.

10) Afrodita, deessa de la bellesa, el matrimoni i l'amor.

11) Deucalio i Pirra.

12)Rea entregant la pedra Omphalos a Cronos.

13) Pandora, superada per la temptació, obre la caixa que conté tots els mals.

14) Cronos devora un dels seus fills, com ho ha fet amb tots els altres, perquè cap d'ells pugui destronar-lo mai.

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Salve magister!

Jordi et deixo aquí lo de la gimcana, se que vaig amb retràs però no le pogut entregar abans.

1.És Poliferm, el podem reconèixer pel seu tercer ull al front.

2. En aquesta imatge es veu clarament que són Cronos, Gea i Zeus realitzant la castració de Cronos.

3. És gea cuidant dels seus fills.

4. Aquesta imatge fa refrència en el moment en que prometeu derrotat per les ordres de Zeus.

5. Representan els titans enmig de una guerra.

6.És Diana, protectora de la naturalesa.

7. Són la representació dels titans.

8. Aquesta imatge fa referencia al caos ja que és tot negre.

9. És Prometeu amb el foc diví que va robar a Zeus.

10. Representa el naixement Venus.

11. Són a Pirra i Deucalió llençant les pedres per trobo homes.

12. És Gea enganyant a Cronos fen veure que el que esta embolicat és el seu ultim fill Zeus,però en realitat és una pedra.

13. És Pandora obrint la caixa que li va donar Zeus i que va porta la fam la mortalitat i les desgràcies en aquest món.

14. Representació de Cronos devorant a un dels seus fills perquè pres per l' obsessió no vol que ningun dels seus fills el destroni i decideix menjar-se'ls tots.

MARINA BAHÍ