7 de març del 2010

El Partenó de Nashville

Dilluns passat els alumnes de Clàssiques de 4t i de Batxillerat vàrem anar a veure amb en Jordi la pel•lícula Percy Jackson y el lladre del llamp, i em va semblar molt interessant i curiosa la reproducció del Partenó que hi sortia, així que el mateix dia vaig buscar informació i avui la vull publicar en el nostre bloc perquè tots la pogueu compartir.
La còpia està situada a la ciutat nord-americana de Nashville i els seus arquitectes van ser William B. Dinsmoor y Russell E. Hart, que van començar la direcció de les obres al 1897 per a una exposició a la capital de l´estat de Tennessee. La idea era derruir la construcció un cop acabés l´event, però va agradar tant que van decidir mantenir-la fins al 1920, any en què van tirar a terra aquesta rèplica del Partenó per tonar a construir-ne una de nova més robusta, ja que l’anterior no estava pensada per durar massa temps i els materials amb què es va fer no eren de gaire qualitat. Aquest cop van fer un estudi minuciós del temple original, de manera que totes les mides que es poden veure són exactes a les de l´Acròpolis, fins i tot la decoració policromada dels frisos...

L´estàtua d´Atena que resta dins del temple (i que vam poder admirar a la pel•lícula) va ser creada molt posteriorment, al 1990, per l´escultor Alan Lequire, que la va concebre a partir de les descripcions de la peça original de Fídies.
L'estàtua afegeix una dimensió addicional de realisme a la rèplica del Partenó, ja que la sala interior situada a l'est del temple (naos) era un gran espai buit abans de la seva inauguració. L´Atena Pàrthenos reproduïda fa la impressió als visitants que estan dins d'un antic lloc de culte. Està feta d'una combinació de ciment, de guix i de fibra de vidre. El cap de la deessa va ser muntat sobre una carcassa d'alumini i la part més baixa és d'acer.
El 2002, un grup de voluntaris va daurar l'estàtua d'Atena, un procés que va durar quatre mesos. Les plaques d'or de l'estàtua original pesaven aproximadament 1.140 kg, i tenien de 1,5 mm a 3 mm de gruix. Els 23,75 quirats de pa d'or de l´Atena Pàrthenos de Nashville pesen uns 3 kg i són tres vegades més prims que el paper de seda. L´extravagància moderna de daurar la rèplica moderna contrasta amb la generosa despesa realitzada pels antics atenencs. De fet, una explicació de la desaparició de l´Atena original és que va ser saquejada per robar aquest or.

Com a curiositat afegiré que l´estàtua medeix 13 metres, convertint-se així en la talla interior més gran del món occidental. L´estatueta que sosté Atena a la mà dreta medeix 2 metres. Si algun dia us passeu per Nashville, ja sabeu quina visita no us podeu perdre.


Víctor Valdivieso
2n Batxillerat

18 comentaris:

Clàudia ha dit...

És fascinant, esta ple de petites escultures, de petits detalls.
M'agradaria poder veure-ho en directe, però ara per ara m'he de conformar amb aquest vídeo, que per cert, esta també molt ben trobat.

Anna Ruiz ha dit...

Una entrada molt curiosa!
M'ha agradat molt saber més detalls del temple que sortia a la pel·lícula! :)

Aquest edifici com ja s'ha dit a l'entrada es va construir per a la exposició del centenari de Tennessee i va estar acompanyat d'altres edicicis emblemàtics d'altres cultures com les piràmides d'Esgipte.

Anna Ruíz de la Fuente Núñez

Maria ha dit...

Hola!
M'ha semblat molt interessant aquesta informació sobre el Partenó de Nashville, a més el video està molt bé ja que es poden apreciar detalls d'aquesta rèplica del Partenó. Llàstima que Nashville ens quedi una mica lluny, ja podriem tenir una rèplica del Partenó per aquí... no?

Maria Canales

Unknown ha dit...

Em sembla una entrada molt curiosa...!
Però haig de dir que no estic molt d'acord amb aquesta reproducció ja que segons la meva opinió, és com si ara féssim una muralla china o una arena com la de Verona a la plaça Catalunya, jo sóc de les persones que pensen que les coses que són pròpies d'un lloc, no s'han de plagiar, com a molt reproduir-ho de nou al mateix lloc si cau. Una còpia mai pot ser millor que una cosa original no creieu? Però de totes maneres els American han fet una molt bona feina.

Victor no té res a veure la meva opinió amb la teva entrada, com ja he dit és una entrada molt curiosas i realment fantàstica. Felicitats!


Anna!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

L'entrada m'ha semblat fascinant,
és molt curiosa, i com molt bé ha dit la Maria, quina llàstima que Nashville estigui una mica lluny!!
He buscat una mica d'informació sobre Atena:
En la mitologia grega, Atena (en grec antic Ἀθηνᾶ, Ἀθήνη o Ἀθάνα) és la deessa de la saviesa i de l'artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra, però de la seva vessant estratègica, ja que el déu de la lluita i la sang és Ares. Era també deessa protectora de la ciutat d'Atenes i de moltes altres. És una de les sis deesses principals del Panteó grec i era anomenada Minerva pels romans.

Atena és una deessa guerrera, mai va ser nena, mai va tenir parella ni amant i sempre va mantenir-se verge (parthenos). El Partenó d'Atenes, a Grècia és el seu homenatge més resplandent. Se la representa com una dona vestida amb roba militar. També se l'anomena Atenea o Pal·les Atenea. L'animal que la simbolitza és l'òliba i la seva planta, l'olivera.

Vale!!

Unknown ha dit...

bonaa tarda amb neu!! Bé jo penso com l'anna quelcom propi d'un lloc s'ha de respectar, és com fer-se seu quelcom que no els pertany! És per aixó que també crec que les mil i una coses trobades arran de les investigacions arqueologiques haurien de romandre en el lloc propi doncs pertany a la seva cultura, és el seu patrimoni cultural en fi... Jo si he de veure el partenó aniré al lloc original :)
Perdoneu les faltes,estic amb el mobil i té com a llengua el castellá , és s dir, em falten accents oberts hahaha

oriol ha dit...

Hola!

He trobat un mite relacionat amb el partenó dedicat a Atenea.
El mite explica que Medusa era una bella doncella, era la sacerdotesa del temple d'Aenea i era l'aspiració de molts pretendents. Medusa va ser violada pel déu dels mars Posidó dins del mateix temple.La deessa en veure-ho es va enfadar i transformà els preciosos cabells de la dona en serps i li transformà la cara en una cosa tan lletja que feia que qualsevol persona que la mirés es convertís en pedra.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!

Realment veure aquesta estatua en primera persona ha de ser espectacular!! Sincerament jo no sabia que existia una rèplica del Partenó i menys a Nashville. Felicitats per l'entrada!!

lorena ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada. És molt curiosa i el que he pogut veure al video també m'ha agradat bastant. Ja magradaria veure-ho en persona.
Quan el vaig veure em va cridar l'atenció però ara ja està tot resolt!

nury ha dit...

Felicitats per l'entrada Victor m'ha agradat molt!

És impressionant la rèpolica del Partenó Nashville, m'ha agradat molt. L'estàtua d'Atena és impressionant i més si la veus de cara, ja m'agradaria poder-la veure.


Salvete!

Clara ha dit...

Felicitats per l'entrada!

L'estàtua no semblava tan gran a la pel·lícula!! I amb tan d'or ves a saber quan es van gastar!
Ara, que francament, prefereixo veure el Partenò d'Atenes,si s'ha de veure, a una còpia... Però, en fi, molt interessant, m'ha agradat molt!!

Clara

Unknown ha dit...

Holaaaa :)
El video el trobo molt interessant ja que explica molt detalladament gran part del Partenó.
Trobo una entrada molt curiosa i la estàtua del principi impressionat.





Saludos.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

Molt curiosa l'entrada. És increïble la rèplica que han fet del Partenó de Grècia. Seria impressionant veure l'estàtua d'Atena en directe. Resumint, l'any que ve em d'anar a Grècia, perquè ens estem perdent moltes coses fascinants.

laa.neuus ha dit...

Hola!

Felicitats per l'entrada!
La primera estàtua és molt gran i impressionant, m'agradaria veure-la allà al davant. És espectacular.

Adéu

Ariadna ha dit...

M' ha agradat molt llegir la teva entrada Víctor, de debó. Quina obra d' art tan magnífica, tanta feinada ha obtingut un meravellós resultat. Ostres, deu ser impressionant veure- la en directe! El video espectacular!
M' ha encantat sobretot perquè de fons té la canço de Carmina Burana "O fortuna".jeje
Felicitats per l' entrada!






Αδευ!

Unknown ha dit...

Hola nois!
Sóc alumna de la Margalida, i com nosaltres tenim al llibre una activitat on surt aquest temple m'ha semblat curiós comentar l'article.
Jo encara no he vist la pel·lícula, però no trigaré. A mi personalment no m'agrada que hi hagin còpies del Partenó, per molt exactes que siguin. No és autèntic, perd la màgia. El Partenó és el que hi ha a Grècia.
Tot i això, l'article és genial!
Us convido a participar en el nostre Google Maps col·laboratiu de temples que s'han inspirat en el Partenó: http://maps.google.com/maps/ms?hl=es&ptab=2&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&source=embed&msid=106847885061957934315.000481bce307b97d1bfa2&ll=42.49822,-31.543844&spn=12.697241,110.539312
Et felicito, Víctor!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per la teva col·laboració, Laura. Ets la primera alumna que no és de l´escola que ho fa i per aquest motiu estem molt contents. Li diré a en Víctor. Ens pots explicar com podem col·laborar en el vostre Google Maps? Aquesta encara és una assignatura pendent per a nosaltres. Haurem d´espavilar!

Unknown ha dit...

Jo també estic molt contenta! La Margalida t'explicarà com podeu col·laborar, és una mica difícil.