25 de febrer del 2010

Per honorar la millor deessa

Gaudiu d´aquesta reconstrucció virtual del temple més famós de la Història consagrat a una de les dees més poderoses de l´Olimp, dirigit pel prestigiós director de cinema Costa-Gavras. És també un recorregut a través dels segles, el temps que el seu cor i la seva memòria fets de pedra han viscut. Vint-i-cinc segles ens contemplen, estimats alumnes!
De quina divinitat parlem? Quins són els seus atributs i quins els seus àmbits de protecció? Quina relació hi ha entre el nom del temple i la identitat de la deessa? Per què es va construir precisament a l´acròpolis d´aquesta ciutat? Quins són els seus creadors i quin estil arquitectònic exemplifica? Quins moments de la seva llarga vida hi apareixen (escriviu la cronologia)? Què us ha cridat més l´atenció? Qui és l´autor del poema The Curse of Minerva (1811)? Quina relació va tenir amb Grècia? Algú ens pot traduir el fragment que s´escolta al video? (segur que és preciós). Ja veieu que de preguntes no ens en falten. Ànims!




17 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola!
La deesa de la qual ens parles és Minerva( en llatí) o Atenea ( en grec) És la deesa protectora d'Atenes i representa la deesa de la guerra,la raó, les arts i la literatura i també de la filosofía.
Els seus atributs són:
Una llança, un casc ( degut a que és la deesa de la guerra, es diu que ja va néixer amb ells). Un escut amb el cap de Medusa( un obsequi de Perseu) i l'òliba, el seu animal preferit( amb qui custodiava de nit l'acròpoli). També podem trobar-la amb la figura d'Atena Niké.

El Partenó que és el temple consagrat a aquesta deesa es troba a Atenas degut a que ella n'és la protectora.
Els arquitectes encarregats de l'obra van ser Ictinio i Calícrates sota les ordres del escultor Atenes Fidias, autor de la decoració escultòrica i de la gran estàtua cristelefantina D'Atenea Partenos que estava situada com a peça central del temple ( medía 12 metres d'alçada i per la seva elaboració es van necessitar 1.200 Kg. d'or.


He respost algunes de les preguntes que ens planteges Jordi. El video "és una canya" ja que actualment podem veure ( els que no tenim la sort d'haver-hi anat, encara) les fotos del que queda, però poder veure com deuría ser fa tants, tants, tants anys, és una passssssada!

Fins demà!

Anna!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!
El poema de the Curse of Minerva és de l’escriptor britànic Lord Byron, qui es va involucrar molt en els moviments independentistes de Grècia, país que va estimar i pel qual va lluitar tot i que va morir sense veure’l independent.
Potser que el temple fos construït a l’acròpolis de la ciutat en honor al mite que ens explica l'origen del nom de la ciutat d’Atenes? Podria ser ja que va ser allà on Atena va plantar-hi l’olivera, no?
Per cert el video genial!
Vale!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!
El poema de the Curse of Minerva és de l’escriptor britànic Lord Byron, qui es va involucrar molt en els moviments independentistes de Grècia, país que va estimar i pel qual va lluitar tot i que va morir sense veure’l independent.
Potser que el temple fos construït a l’acròpolis de la ciutat en honor al mite que ens explica l'origen del nom de la ciutat d’Atenes? Podria ser ja que va ser allà on Atena va plantar-hi l’olivera, no?
Per cert el video genial!
Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, Júlia, a l´Acròpolis d´Atenes la dea va plantar-hi, al Pandrosi, l´olivera sagrada que fou el seu utilíssim i perenne regal per a la ciutat. Atenes és la ciutat d´Atena per sempre! Per cert, on va morir Lord Byron? Podem saber algunes dades de la seva biografia, obra, etc? I de pas, ja que a casa tens algú molt relacionat amb la llengua del poeta filohel·lènic (què vol dir i quina etimologia té aquesta paraula?): ens podríes traduir el fragment de The Curse of Minerva després d´escoltar-lo atentament? (aquesta proposta es fa extensiva a tothom). ENCARA QUEDEN PREGUNTES PER RESPONDRE. Ànims! (I CUIDEU-ME L´ORTOGRAFIA, PRECOR!!)

Clàudia ha dit...

Realment, crec que no queda res més per dir. Només afegir una cosa que hem treballat avui a classe, Minerva (Atena) és la deessa de la guerra, però no hem d'oblidar que no li agrada massa la sang, és la protectora de la guerra amb estratègia i inteligència, cosa que la diferencia de Mart, el qual agrada tant la sang que s'alimenta de la dels joves que moren als combats, és el protector de la guerra sanguinària.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Encara queden coses per dir, Clàudia. Llegeix atentament les preguntes i veuràs que en pots buscar la resposta consultant algun llibre o navegant per la xarxa. Per cert, t´he d´enviar els poemes del recital a través del correu. A veure si te´n recordes i em fas arribar la teva adreça (pots enviar-me un correu de salutació i així la guardo).

oriol ha dit...

Hola!

Aquí teniu una breu biografia de Lord Byron,

George Gordon Byron (Londres, Anglaterra, 22 de gener del 1788 – Missolonghi, Grècia, 19 d'abril del 1824), sisè baró de Byron, més conegut com Lord Byron. Va ser un poeta anglès, considerat un dels escriptors més versàtils i importants del Romanticisme. Les seves obres més conegudes són els poemes narratius Pelegrinatge de Childe Harold i Don Joan.

Oriol T.

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Primer de tot dir que m'ha agradat molt el video i a més he après tot el que va passar amb el partenó que no tenia ni idea, sembla increïble com un edifici pugui passar per totes aquestes etapes sense haver desaparegunt mai del tot, haurem d'agrair-ho a Atena!

El partenó rep aquest nom ja que va ser dedicat concretament a Atena Pallas, també coneguda com a Atena Parthenos, i aquest ètim simbolitza la virginitat de la deesa.

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Només afegir una mica d'informació sobre la biografia de Lord Bryon:
Entre els fets que més destaquen hi ha la seva participació personal en revolucions, a Itàlia i a Grècia. Va participar a la (Guerra d'independència grega) lluitant al costat dels grecs, i va morir en aquest país (es creu que de malària).

Per cert molt interessant el video!!

Vale!

Unknown ha dit...

Hola nois i noies :D

El video m'agradat,el trobo que no es veuen cada dia videos així i menys parlant tan extraordinàriament del Partenó,la majoría de coses no en tenia ni idea :)




Saludos.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

m'ha semblat molt original el video i han reconstruit molt bé el gran temple d'Atenes. Com tots sabem, Atenes va aonseguir el nom de la ciutat gràcies a una competició que va tenir amb Posidó. els grecs li van tornar el favor que va fer ella, otorgant-li aquest monoment en honor a ella.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Qui ens fa una descripció formal del Partenó?

Carlotah. ha dit...

El Partenó (del Grec antic Παρθενος -Verge-) és un temple consagrat a la deessa grega Atena Pàrtenos a qui el poble d'Atenes, considera la seva protectora. Va ser construït al segle V aC i és el monument més antic dels ubicats a l'Acròpoli d'Atenes (Grècia). Els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates supervisats per Fídies.
És l'edifici més important que es conserven de la Grècia clàssica, generalment es considera com la culminació del desenvolupament de l'ordre dòric. Les seves escultures decoratives són considerades un dels màxims exponents de l'art grec. El Partenó és considerat com un símbol perdurable de l'antiga Grècia i de democràcia ateniense, i un dels monuments més grans del món cultural. El Ministeri de Cultura Grec està duent a terme un programa de restauració i reconstrucció!..així que ja sabeu,podriem anar a veure'l cuan estigui acabat!
ajaja


valee :)!

Clara ha dit...

Bé, jo faré una descripció més aviat subjectiva, ja que he tingut la sort de visitar el meravellós Partenó.

No en guardo records molt clars, perquè fa anys que hi vaig anar, però he de dir que em va impressionar molt! Vist desde tan a prop, quasi tocant-lo, es presenta enorme i infon molt respecte. Molt a prop hi ha les Cariàtide, m'en recordo perquè les noies ens vam fer una foto al seu costat amb la mateixa pose. jajaja!!!

Jordi, proposo obertament d'anar-hi, perquè el fet d'estar allà, de pujar les escales que et duen fins a la part més alta, de poder trepitjar amb els teus peus sól grec i tenir-ne les ruïnes a tocar no té preu.


Qui m'apoia??? Va nois, anims, que és una experiència per tota la vida i més per nosalttres, els humanistes!!!


Clara

Unknown ha dit...

com que ja està tot dit.... he pensat en escriure això, quelcom que tracta sobre l'oliva doncs és el regal d'Atena a Atenes per tal de ésser escollida com a protectora de la ciutat.



La Branca d'Olivera

Amb quina calma la branca d'olivera
contempla del cel la nova pal.lidesa,
sense una llàgrima, sense un sol prec,
sense un senyal de desesper!
Un dia, quan la nit
comenci a enfosquir-li les arrels
el gemec de l'existència de l'arbrell
haurà passat per sempre més.
I en aquell precís moment
començarà a escriure's una història diferent,
una crònica que ja no serà d'or,
un pacte que la boira fa amb fang
i, finalment, la malmenada soca
fulminada caurà sobre les roques.
I, aleshores, una relació potser poc adequada
per uns éssers d'una mena tan daurada,
la puresa dels quals està
molt per damunt del terrenal amor,
tan corromput, i encara
el fruit madur i la branca d'olivera
contemplaran del cel la nova pal.lidesa,
sense una llàgrima, sense un sol prec,
sense un senyal de desesper.
Oh coratge!
Per què no vas voler triar
en aquest món més habitatge?
Per què només el tronc daurat,
per què et vas oblidar
d'aquest cor espantat?

[Poema de la pel.lícula "La nit de la iguana"

El vaixell d'Odisseu ha dit...

A veure si recullen el mocador que has deixat caure, Clara. Realment, si hi volguéssiu anar hauríem de començar a parlar-ne a tres bandes: escola-alumnes i pares. Porta tu la iniciativa, que els pares respirin i em diguin alguna cosa i només aleshores en podrem començar a parlar.

Clara ha dit...

Jajaja!! Haurem de fer una campanya publicitaria de ¿QUI VOL ANAR A GRÈCIA?
Estaria bé! Jajaja!