5 de gener del 2010

Reis, faves i tortells

"En el costumari del cicle nadalenc hi trobem pràctiques diverses que es vinculen tant a la celebració cristiana del naixement de Jesús com al cicle de festes hivernals que culmina amb el Carnestoltes. La diada dels Innocents, encara avui, o les antigues festes de fadrins que se celebraven en molts pobles el segon dia de Nadal –Sant Esteve– tenien aquest regust de carnaval que també podem trobar a la festa dels Reis.
Aquesta festivitat commemora l'anada de tres savis vinguts de l'Orient, seguint el senyal d'un estel, a retre homenatge a l'infant Jesús. Els reis són, a la nostra tradició, els personatges dedicats per excel•lència a portar els regals als petits –i no tan petits– de la casa. En temps passats, l'arribada dels reis a totes les cases, en una nit plena de màgia, era precedida de senyals amb llum o soroll –amb l’ús d’esquellots, per exemple–, però en l'actualitat es fan presents físicament en la majoria de pobles i ciutats en lluïdes cavalcades que omplen d'alegria i caramels la canalla, el vespre del 5 de gener. A la diada de Reis hi ha encara un altre costum que vincula la festa al cicle hivernal: menjar-se un tortell. Com el seu nom indica, es tracta d'un pastís de forma circular, farcit, segons el gust de cada indret, de massapà, cabell d'àngel, confitura…, i que sol portar fruita confitada, pinyons o trossos d'ametlla al damunt.
En el seu interior s'hi troben petits objectes, figuretes –com a mínim, la d'un rei– i una fava. La tradició contemporània afirma que qui troba el reiet és coronat rei de la vetllada. I, de fet, en molts tortells s'hi posa una corona de cartró amb aquesta finalitat. I aquell que rep la fava paga el pastís. Generalment, no es fa ni una cosa ni l'altra. La coronació implica poc poder efectiu i el tortell sol estar pagat en arribar a la taula. Però la vella tradició es recorda en uns versets que figuren en la targeta de la pastisseria que també acompanya el tortell. Diuen coses com aquesta:

Si la fava tu hi has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.

Enrere queden antigues celebracions on es triaven reis dels infants i fadrins o cerimònies d'inversió que possibilitaven la subversió controlada de l'ordre establert durant uns dies. En aquestes tradicions hi ha un ressò de les Saturnàlia, on els esclaus esdevenien lliures per un temps. Aquestes festes, que vosaltres ja coneixeu i heu celebrat a la vostra manera, eren celebrades pels romans en el periode hivernal del solstici d’hivern. També ens recorden les Lupercàlia, al febrer, que són considerades precedents remots del nostre carnaval. Durant les Saturnals es fomentava la inversió dels papers quotidians i els més humils esdevenien poderosos per uns dies. Així s’explica, concretament, que en les festes dedicades pels romans a Saturn, déu de les sements soterrades, hi havia el costum d’amagar una fava en algún racó de la casa. L’esclau que la trobava era premiat amb una relativa llibertat els dies que durava la festa.
També a les festes dedicades al déu Janus es repartien coques de forma circular que amagaven una fava seca al seu interior. Aquesta fava era símbol de prosperitat i la cristianització de la festa la va vincular a la diada de Reis."
(web consultat: Carrutxa)

Si voleu saber més coses relacionades amb antigues tradicions de les que en som hereus, llegiu la magnífica entrada publicada avui per la Margalida a El fil de les clàssiques titulada L’origen grecoromà de regalar joguines als infants.

I si menjeu demà tortell busqueu el rei i potser trobareu la fava. Sigui com sigui, que acabeu de passar unes bones festes de Nadal. D´aquí a no res tornem a embarcar.

38 comentaris:

Unknown ha dit...

Ja m'he embarcat! L'enhorabona a tots per aquest blog! Bon dia de reis i a veure si ens toca la fava de la llibertat!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Mil gràcies, Laia. Segur que les teves aportacions ens seran de molt profit i junts podrem fer un viatge inoblidable. Benvinguda, Laia, no saps la il·lusió que em fa tenir-te amb nosaltres. Nois, la Laia és una antiga alumna de l´Escola i ja amiga de fa molts anys amb qui he compartit moments molt especials. Va estudiar Humanitats i Art dramàtic a l´Institut del Teatre. És actriu i humanista com poques persones he conegut. Vosaltres tindreu algun dia l´oportunitat de conéixer-la.

Una abraçada, Laia.

Júlia Vallespir ha dit...

Molt interessant! un altre exemple de que tenim moltes semblançes amb els romans. Per cert a mi al tortell m'ha tocat el rei!! :D
Adéu a tots i cap a les 3500 visites!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Enhorabona, Júlia. Reina per un dia! Com ens desitjava la Laia, t´ha tocat la fava de la llibertat!
Fins divendres.

laa.neuus ha dit...

Hola a tots!:)

M'ha semblat molt interessant l'entrada, no sabia el significat que tenia això de trobar-se la fava, ni que donava llibertat.

Adéu a tots:)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Neus, em fa molt feliç que hagis deixat un comentari. Els déus ens són favorables i comencem l´any amb forces renovades, pel que veig.

Vale!

Xavier Garcia ha dit...

M'ha agradat aquesta entrada, ja que no sabia el perque de fer-se aquesta tradició del tortell de reis, molt interesant!

Xavi

Sanja ha dit...

Hola!
Molt curiosa l'entrada, ja va bé saber-ne coses relacionades amb tradicions que en algunes cases se segueix mantenint!


Ens veiem demà!
PD; perdó per l'absència al blog, però ja torno a l'activitat! :_D

Anònim ha dit...

Eis ola !!!
Espero que acabeu de passar unes bones festes i que els reis hagin sigut ben generosos. A mi em va tocar la fava, però sort que no m'han fet pagar el tortell !!!

I dema tornem-hi......fins demà !!!

Cesc

Maria ha dit...

Hola!!!
L'entrada m'ha semblat molt interessant ja que més d'una vegada m'havia preguntat perquè hi havia una fava i un rei dins el tortell. Crec que és molt important conèixer d'on provenen les nostres tradicions i saber què és el que celebrem.
Ens veiem demà!
PD: a mi no em va tocar ni la fava ni el rei i això que vaig menjar dos trossos de tortell!

Rochelle ha dit...

Holaaa!!

L'entrada és molt interessant, i una vegada més podem veure que tenim moltes semblançes amb els romans, moltes més de les que nosaltres pensem.

Aquest any, com fem sempre es menja tortell de reis a casa,òpero com es de costum, el meu germà sempre fa tramepes i es queda amb el troç on hi ha el rei, i des de fa uns anys, no se com ho faig, pero em toca la fava. Jajajaja, encara que la tradicó diu que haig de pagar el tortell, mai tinc diners a sobre.

Espero que tothom hagi pasat unes bones fesites, i que tant com el pare Noel com els reis haguiun portats molts regals ^^

Ens veiem a classe!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Celebro que ja estiguis del tot recuperada, Rochelyn, i que el Nadal no t´hagi passat factura. Haurem de parlar amb el teu germà molt seriosament. Una abraçada i fins demà.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Hola Jordi, sóc l´Irene, de 2n.
No puc entrar als comentaris del bloc i he escrit aquest aquí perquè així el pogueu llegir.

Hola a tots i molt bon any nou! Aquesta entrada m'ha agradat molt perquè ahir precisament menjant el tortell de Reis em van explicar una anècdota que em va semblar curiosa i divertida. Em van explicar que a Mèxic, on també tenen tradició de celebrar el dia dels tres reis i menjar el tortell, a qui li toca la fava no paga el tortell sinó que ha de fer una festa. A la següent festa torna a haver-hi un tortell de reis i a qui li torna a tocar la fava fa una festa i així successivament fins que l'epòca dels tortells finalitza. Vaig pensar que és una tradició que tot i que no deixa d'estar vinculada a la nostra és ben diferent, potser pel càracter de la gent o per aquells costums que cada terra té i que han anat arrelant i que són interessants de conèixer.

Un petó, ens veiem demà.

Jordi Sedeño ha dit...

hola!

molt interessant l'entrada. no sabia que tinguesim aquesta semblança amb els romans.

no m'ha tocat res al tortell, quina llàstima.

Unknown ha dit...

Hola nois i noies :)

L'entrada em sembla molt interessant,cada cop descobrim que tenim més semblançes amb les tradicions romanes i una vegada més ens ho demostren.


VAAALEEE ;)

Aitor ha dit...

Hola a tothom!

És molt curiós saver l'origen del rei i la fava al tortell, ja que moltes de les notres tradicions les celebrem sense sapiguer d'on venen i que signifiquen.

P.D:A mi tampoc m'ha tocat res aquest any.

Adeu!

Carlotah. ha dit...

Bueno Bueno...avui és el primer dia després de les vacances...ufff..quina mandra eh!
Pero bueno,sempre hi han curiositats com aquestes que fan que el dia se't fagi mes curt :)
És molt interessant aquesta entrada i val la pena llegirse-la sencera!
LLástima que a gent com a mi no ens hagi tocat ni el rei,ni la fava!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Doncs ja tornam a ser aquí, i espero que a tots us hagi anat molt bé el dia de reis.
Per cert l'entrada del bloc el fil de les clàssiques és molt interessant, i s'aprenen moltes coses.
Us heu adonat que portem 3 mesos aproximadament i ja tenim més de 1000 entrades, unes 1000 visites cada mes!, esperem que el blog segueixi endavant!

Anna Ruíz de la Fuente Núñez

oriol ha dit...

Hola!

Trobo que aquesta entrada està bastan bé, no m'havia preguntat mai d'on venia això de menjar el tortell i elperquè hi havia a dins d'aquest una fava i una figureta.

Oriol T.

Clara ha dit...

Holaaa!
Trobo que aquesta entrada és molt interessant! No en tenia ni idea del que significaven la fava i el rei, simplement, com que són tradició i ho trobo divertit, no em preguntava els origens, simplement temptava la sort. Ara que en sé l'origen ja ho entenc i a més ho podré explicar l'any que ve per aquestes festes! Espero que hagi anat molt bé a tothom!

PD: Al meu tortell hi havia 2 reix i una fava i tot i així no em va tocar res! TT . Tot per als petits! Jajaja!

Valete!

albert muñoz ha dit...

Hola!

Aquesta entrada es molt interesant i en el meu poble també menjem tortell de reis i a mi sempre em toca la fava


Vale!

Ferran ha dit...

Hola!

Penjo aquest poema ja que hem finalitzat les celebracions de la Saturnalia.

Bon Nadal espero que sigui del vostre agrat.

Ο ήλιος λάμπει,
ο ουρανός είναι μπλε
Είναι πάντα χαρά
Χριστούγεννα.
Δώστε μου κοτόπουλο
δώσε μου μαντολάτο?
Εμείς οχλαγωγία
και τραγουδούν τα τραγούδια!

El sol brilla,
el cel és blau,
tot és alegria
el dia de nadal.
Doneu-me pollastre,
doneu-me torrons;
fem xerinola
i cantem cançons!

Adrià ha dit...

MOLT curiós el comentari!!!!

A mi aquest any m'ha tocat el rei però igual que la Rochelyn he hagut de donar-li a la meva germana!!!!

Espero que el reis us hagin portat molta felicitat!!!

VALE

Mari ha dit...

Hola a tothom!

M'ha agradat molt aquesta entrada ja que em pogut veure un altre cop que ens assemblem molt als romans i que tenim moltes coses en comú.

Cada any nosaltres a casa també menjem tortell i quasi sempre m'ha tocat el rei. Però aquest any no m'ha tocat res.

Espero que hagueu disfrutat del Nadal!

Vale!

Unknown ha dit...

Hola!
M' ha agradta molt aquesta entrada, és molt interessant saber la història del tortell que cada any tots menjem pel dia de reis.
La veritat es que a la meva familia, a qui li toca la fava mai paga el tortell! A mí per sort encara no m' ha tocat, però un any si que hem va tocar el rei i hem vaig possar la corona, vaig ser reina per un dia =P

Espero que us hagi anat bé a tothom aquest nadal i que el sreis us hagin portat molts regals i poc carbó.


Vale!

Xenia ha dit...

Hola a tots!

Cada dia em sorprec més al conèixer coses com l'origen de la tradicció del tortell de reis que tans anys portem menjant cada 6 de gener. La veritat es que sense el tortell la celebració del dia de reis no seria el mateix. Quin no ha sentit emoció alguna vegada quan era una mica més petit per veure si li havia tocat alguna figureta?
Com he comentat cada dia em sorprenc més al saber la quantitat de semblances que tenim amb els romans, encara que en aqwuest cas s'hagui canviat el sentit de les figuretes ja que ara el que et toqui la fava implica pagar el tortell cosa que no agrada massa, però per el que he entès a l'època romana era tot el contrari.
Espero que hagueu passat un bon dia de reis:)

nury ha dit...

Hola a tots!!

M'ha semblat molt interessant l'entrada!!; no m'imaginava que tinguessim tantes semblances amb els romans!!

Al tortell em va tocar el rei, i diuen que si et toca tindras molts anys de sort!!


Adeu a tots!!

Anna Romera ha dit...

Hola!

Espero que tots hagueu tingut un molt bon dia de reis i que us hagin portat moltes cosetes!

és molt interessant això de saber com se celebraven les nostres festes antigament... i pensar que l'esclau al que li tocava la fava tenia un dia de llibertat! Mare meva i ara es gairebé el contrati.. vull dir, que qui "guanya" la fava ha de pagar... en fi, com canvien les coses... però l'esperit de efsta mai es perdrà!

Molt bon any nou a tots!

Lluis ha dit...

Per a mi el dia de reis és un dia normal i corrent, però a l'hora de menjar el tortell de reis, tot és diferent.
Crec que és el ``pastís´´ que més m'agrada em torna boig, però l'única pega és que he d'esperar 1 any per tornar-lo a saborejar!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Aquesta entrada és sorprenent, un cop més ens hem adonat de que moltes de les tradicions que duem a terme cada any, tenen al darrere un origen relacionat amb els romans. Mai deixarè de sorprendre'm, ja que cada cop que rebusquem una mica en els costums d'avui en dia, ens trobem una història molt interessant al darrera.

PD: a mi aquest any no m'ha tocat ni fava ni rei (tot i que el meu tortell no tenia fava!!)

Vale!!

lorena ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada. Tot i que més o menys ja s'havia coses vinculades en aquest tema però després de llegir-ho tot he pogut completar els meus coneixements.

Paula ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, la trobo molt interessant.
A casa meva quan algú troba la fava sempre se li diu que pagui el tortell, però ningú ho fa.

Espero que hagin anat molt bé les festes!

Vale

Laura Guillén ha dit...

Hola!
M'ha agradat molt aquesta entrada, ja que no en tenia ni idea de la tradició ni de l'origen del tortell de reis, i l'he trobat molt interessant.

Mireia ha dit...

Aquesta entrada m'ha sorprès molt ja que no en sabia res sobre aquesta tradició. Com diu el nostre company Aitor és molt curiós saber d'on provenen les nostres tradicions, ja que moltissimes d'elles segur que no sabem d'on provenen!

Ens veiem!!

carlota ha dit...

Hola!
Amb la meva familia sempre passa el matiex que li pasa a la Paula, la tradicio es pagar el tortell qui li toqui la fava, però el final ningu acaba pagant.
I aquesta entrada és curiosa perque no sabia l'origen de la fava al tortell.

Guillem Fargas ha dit...

Aquesta entrada està molt bé, perquè jo segueixo aquesta tradició però no sabia que vingués des de tan lluny, i crec que si hi hagués més gent que sapigués l'origen de les tradicions com la del tortell de reis, es perdrien moltes menys tradicions je que la gent les intentaria preservar molt més.
És interessant veure que la fava abans era bona però que ara és dolenta.

A mi aquest any m'ha tocat la fava, però com cada any el tortell l'han pagat els meus avis!

Vale!!!

Unknown ha dit...

el que més m'agrada del meu batx. no és que aprengui dues noves llengües ( que també) sinó el fet de la cultura que estic aprenen... !!!

molt graan :D

Unknown ha dit...

el que més m'agrada del meu batx. no és que aprengui dues noves llengües ( que també) sinó el fet de la cultura que estic aprenen... !!!

molt graan :D

a per cert... a mi em va tocar la fava TT