17 de gener del 2010

Llatí a quatre rodes


Ja hem descobert en altres entrades d´aquest bloc com el món clàssic ha estat, és i serà una font d´inspiració importantíssima per a la publicitat tant des d´un punt de vista etimològic com cultural. Avui parlarem de cotxes i marques, concretament de l´origen llatí d´Audi, un dels grans referents del sector automobilístic d´arreu del món. L´escriptor i periodista Ramon Solsona ens ho desvetllava en un article publicat a La Vanguardia l´1 d´Agost de 2009 que fa poc em va arribar a les mans.
Audi!, Escolta!, això és el que significa la paraula en qüestió en llatí. Ni més ni menys que la segona persona del singular de l´imperatiu del verb audire ("escoltar"). Tot va començar quan l´enginyer alemany August Horch va fundar la companyia d´automòbils August Horsch & Cie l´any 1899. Però deu anys més tard, per desavinences amb els seus socis, va abandonar-la i en va fundar una de nova. Tot i que el nom ja estava registrat, no va renunciar al propi cognom, que es correspon amb l´imperatiu del verb alemany horchen "escoltar atentament". El va traduir al llatí i des del 1909 la marca va tenir aquest solemne nom: AUDI. L´origen del logo és també ben curiós: els quatre anells entrellaçats simbolitzen la fusió de quatre companyies, Audi, l´antiga Horsch, DKW i Wandererer. En Ramon Solsona explicava una anècdota més: a Gerhard Schroeder, que va ser canceller alemany entre 1998 i 2005, els seus conciutadans l´anomenaven irònicament "l´Audi" (un àlies, què vol dir aquest llatinisme?) pels seus quatre anells de noces, un per cada matrimoni contret.
Sé que algú està preparant una entrada sobre els noms clàssics de models automobilístics. L´ajudem? Ara mateix penso en Micra (Nissan), Clio (Renault), Exeo (Seat), Delta (Lancia),.... Quins més podem afegir a la llista?

14 comentaris:

Clàudia ha dit...

Jordi no he sabut trobar el significat del llatinisme, però el que sí que vaig trobar és la Història d'Audi, jo havia sentit que el seu abandonament de la fàbrica havia sigut després d'uns temps de crisi, al fundar-ne una de nova, com que no podia tornar a utilitzar el seu cognom va traduir Horch que en alemany significa '' sentir o escoltar'' a ''Audi'' que prové del llatí.

Estic elaborant la informació per poder penjar el meu treball com més aviat millor.

Jordi Sedeño ha dit...

Una altra marca molt coneguda en aquest àmbit és Fiat la Fabbrica Italiana Automobili Torino que les sigles ens aparèixen a la
3ª persona del present de subjuntiu del verb fio és a dir en català, feu-vos.
Aquest verb també el podem veure en l'expressió biblíca Fiat Lux (Faci's la llum).
L'empresa Volvo, dirigeix el verb llatí volvo al significat girar, donar voltes. L'actual logotip de la marca és una circumferència que conté el nom de la marca que podria evocar una roda. El logo de la marca se suposa al que podria ser el dibuix d'una ala que a més de la roda evocaria moviment, rapidesa.

Daewoo: Daewoo Kalos: Que pren la forma de l'adjectiu grec καλός, ή, όν. El seu significat significa bonic, que pretén destacar la bellesa del producte.
També trobem, el model Daewoo Magnus. Magnus,-a,-um obté el significat de gran i fa referència a la seva mida.
Kia: Dins de la marca Kia trobem el model Kia potentia (Potència) que fa referència a la potència de el vehicle com el seu nom indica que és superior a la resta de marques.
Nissan: Nissan Màxima, Provinent de maximus,-a,-um que és superlatiu de magnus que traduirem per molt gran. D'altra banda trobem també, al model Micra (μικρός, ά, όν). Que en contraposició amb el model anterior destaca per que és petit, reduït.
Toyota: Toyota Prius. on prius adquireix un valor de primer o superior, o Toyota Celsior que fa referència al comparatiu de Celsus (noble, excels, sublim) és a dir molt noble, molt sublim. que en utilitzar el comparatiu, vol donar a entendre la seva superioritat per la resta de marques.

oriol ha dit...

Hola!

He trobat un cotxe anomenat Gumpert Apol·lo, com Apol·lo és un referent de la bellesa els creadors d'aquest cotxe li haurán volgut inculcar la qualitat d'aquest del déu.

He trobat altres marques com per exemple la de Lancia que també fa servir referents clàssics per posar noms als cotxes com per exemple: Ypsilon, Musa, Delta, Thesis, Phedra.

Oriol T.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Fantàstica recerca, discipuli discipulaque! Clàudia, esperem amb candeletes la teva entrada.

Valete!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Doncs no en tenia ni idea de l'origen de la marca audi i m'ha semblat molt interessant poder-ho aprendre, de fet amb aquest blog tots estem aprenent moltes coses noves que ens enriqueixen molt!

Jo he trobat la marca VOLVO, què vol dir: "jo puc"
Buscant per la xarca he trobat que una marca de peces de cotxes s'anomena VALEO que és la primera persona del singular del present de indicatiu vol dir: "jo serveixo".

Anna Ruíz de la Fuente Nuñez

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!
Jo tampoc he pogut trobar el significat del llatinisme, però he trobat una altre marca de cotxes, Alfa Romeo, el nom del qual està format per les inicial de Anonima Lombardo Fabbrica Automobili que ajuntades formen el nom de la primera lletra del nostre estimat abecedari grec. El mot de Romeo es va afegir més tard quan l'empresa va passar a ser propietat de Nicola Romeo.

Vale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

M´encanta aprendre coses noves al vostre costat. Júlia, no en tenia ni idea de l´origen de l´Alfa Romeo. I és ben curiós. Anna, estàs segura que "volvo" significa "jo puc"? En llatí, el verb modal "poder" és "possum", un compost de "sum". I és tan irregular com el seu pare! Ho haurem de revisar.

Valete

Unknown ha dit...

bé jo no he sabut trobar més marques de cotxes però tot i així donaré el meu petit gra de sorra... :)

clio és la musa de la història ... així que la marca de la història potser és aquesta amb la idea de transmetre al públic que faran història... :D


saaalut!

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

L'entrada m'ha semblat genial, ja que desconeixia que s'utilitzés tant el món clàssic en la publicitat. Jo no he sapigut trobar més marques de cotxes ( a més a més no estic gaire ficada en el món automovilístic). Així i tot he trobat que Exeo vol dir sortir, anar-se, i suposo que el deuen haver utilitzat per dir que pots anar on vulguis amb aquest cotxe.

Vale!!

Clara ha dit...

Hola!!

Simplement vull dir que aquesta entrada està molt bé, perquè no puc dir gaire més: ni estic ficada en el món dels cotxes, ni he trobat el significat del llatinisme, però el segueixo buscant.
M'encanta que d'una entrada que parla d'una cosa concreta se'n puguin treure tantes coses entre els alumnes i col·laboració de tots! Això sí que és un vaixell ben tripulat!!


Em sap greu no haver pogut aportar res nou o útil a l'entrada, però encara que sigui per donar ànims ja val la pena comentar!!!


Valete!!!


Clara

Noèlia ha dit...

Ostres que curiós mai ho hauria dit que venia del verb escoltar en llatí, mai li trobaba sentit als noms dels cotxes que divertit ara cada cop que en vegi un ho explicaré aquell que m'acomapanyi i si no l'interesa pitjo per ell jo seré més culta jajaja.
Si se'm ocurreix algún cotxe ja aniré donan idees.

Noemí ha dit...

¡Qué anécdotico! Pensaba que Audi se llamaba así simplemente por coger una palabra en latíncomo suelen hacer la mayoría de marcas y no por la traducción del apellido de su fundador.

Otros modelos de coches con palabras en latín pueden ser el Skoda Felicia ( un modelo algo antiguo) de felix/ -icis, para los romanos expresaba ser de buen uso, fértil, para nosotros ha derivado a "felicidad" - ¿palabra muy apropiada para un coche, verdad?.

El otro modelo es el Chebrolet Aveo, tan patrocinado por la Selección y seguro que a todos nos suena. Aveo singnifa ansiar, anhelar.

Unknown ha dit...

Holaa noiis :)


doncs em sembla molt curiós que Audi "ESCOLTA" es el que significa la paraula en qüestió en llatí i segur que hi ha d'altres que també mai m'ho imaginaría i significaríen coses realment que mai et poses a pensar i fins i tot és curiós el logo dels quatre entrellaçats i diuen que simbolitza la fusió de les quatre companyies.


Saludos.

Lah''heLena ha dit...

bones!
he trobat dos cotxes al quals tenen noms en llatí.TOYOTA PRIUS("EL PRIMERO")i TOYOTA AURIS("OREJA").
bons cotxes,,