9 de gener del 2010

House, un metge diví?

Si bé darrerament hem parlat en entrades anteriors de la relació entre la publicitat i el món clàssic, personalment m’agradaria fer una nova aportació al nostre bloc. Aprofitant la recent estrena de la sisena temporada de la sèrie televisiva “House” voldria fer incidència en un espot concret de la seva campanya promocional que vaig trobar no fa gaire a la xarxa. La campanya que va presentar el canal FOX porta per nom Snakes on a cane ("Serps en un bastó") i ha tingut molt d' èxit als Estats Units. Sembla ser que la idea va sorgir del propi Hugh Laurie, l´actor que interpreta el particular Dr. Gregory House, i el més curiós és que aquest dibuix va començar a divulgar-se a través de pintades fetes als carrers de Los Angeles i Nova York.

Fixeu-vos bé en les fotografies. Què en penseu d’aquest anunci? Què representa? A quina divinitat fa referència? Podríeu establir-ne alguna relació? (una pista: heu de tenir en compte que la sèrie està protagonitzada per un metge que és cap d' un equip mèdic en un hospital d’ Estats Units).
Aquí us deixo penjat el vídeo promocional de la sèrie!

Alba Noguera
2n Batxillerat

20 comentaris:

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Primer de tot dir que la entrada m'ha semblat genial, és molt interessant veure com la mitologia és present en les series que veiem avui en dia.
Aquest símbol fa referència a Asclepi, déu de la medicina, fill d'Apol·lo i de Coronis, i casat amb Epíone. En els poemes homèrics Asclepi no apareix considerat com una divinitat, ssinó com un un simple mortal. En les estàtues que el representen, si pot veure que porta el bastó al qual s'enrosca una serp, ja que les serps sempre representaven una connexió amb el culte d'Asclepi probablement per la seva relació com a símbol de prudència i renovació; i es creia que tenien la capacitat de descobrir herbes de propietats meravelloses.
Penso que utilitzen aquest símbol per promocionar la nova temporada de House perquè com el protagonista és un metge, el relacionen amb el déu Asclepi.
Una curiositat és que avui en dia, el símbol de les farmàcies, també és un bastó amb una serp que se li enrosca, el qual fa referència al déu Asclepi.

Vale!

Ferran ha dit...

Hola!

Cada cop magrada més llati i grec, ja que et vas adonant de lo que han influït els classics al món contemporani!
Molt interessant.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Molt bona recerca, Esther. Haurem de buscar, però, informacions sobre un altre déu grecoromà (necessitem els dos noms) al qual s´hi adscriu també l´àmbit de la medicina, amb un bastó sagrat molt conegut i la capacitat per volar (apareix al video promocional). A veure qui troba i ens explica la història de dues serps relacionades amb ell. Ferran, espero que aquestes expectatives cap al món clàssic quedin més que satisfetes. Cada cop ho veuràs més clar!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!

Jo he trobat un personatge de la mitologia grega i romana que duia aquest bastó amb les dues serps enrroscades. El que passa però, és que no he trobat cap relació que ell tingués amb la medicina així que no se si és a ell a qui busquem. El personatge a qui em refereixo és Hermes o Mercuri per als romans. Ell duia aquest bastó amb dues serps enrroscades ja que un dia ell va fer que dues serps que es barallaven es separessin. Apolo va ser qui li va regalar.
Ja hem direu si és ell a qui busquem.

Vale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, Júlia, és ell! I precisament per la seva relació amb Apol·lo passa a formar part del món de la medicina. Per què? Com es diu el bastó? I per què a la promo de House apareixen unes ales? Què més podem dir d´Asclepi? On podem contemplar una meravellosa estàtua d´Asclepi no molt lluny d´aquí? Etcetcetc...

Xenia ha dit...

Hola a tots!
Si no m'equivoco hi ha una estatua d'Asclepi a Empuries. Aquesta estàtua va ser trobada l'any 1909. El bastó del Déu Hermes o Mercuri s'anomena Caduceu i porta dos ales perquè aquest tipus de bastó era portat per els missatgers com Mercuri que era també Déu del comerç.
En veiem aviat!

Adrià ha dit...

HOLA!!!

El símbol del bastó està molt ben trobat perquè els que sou seguidors de House, com jo, sabreu que el protagonista és coix i sempre va amb bastó. Si a això li afegim el fet que és metge fa que el símbol sigui perfecte per la sèrie.

Estic encantat que fins i tot la mitologia estigui present en una de les meves sèries preferides!!

VALE!!

oriol ha dit...

Hola!

He buscat més informació sobre Asclepi, buscant per internet he trobat com va nèixer i n'he fet un petit resum.

El mite diu que quan Coronis estava embarassada d'Apol·lo, s'enamorà d'Ischys,Apol·lo informat d'això per un corb. Apolo,envià a la seva germana Artemis per matar Coronis. Aquesta la destruí quan es trobava a casa seva. Quan el cos de Coronis anava a ser incinera, Hermes salvà a Asclepi de les flames, el portà a Quios i l'instruí en l'art de la curació i la caça.

Oriol T.

Laia G. ha dit...

Hola a tots!
M'ha fet molta gràcia que parleu d'aquest símbol ja que per mi m'és molt familiar. Fa tretze anys que a casa practiquem homeopatia i el nostre metge té aquest logotip a les seves receptes. A la pròxima visita li comentaré. És bo saber que gent jove promocioni aquests símbols.

Tot i no seguir aquesta sèrie m'ha semblat molt interessant aquesta entrada. Felicitats Alba!

Vale!

Anna Ruiz ha dit...

M'ha semblat molt original aquesta entrada, està molt ben feta, moltes felicitats! :D

Anna Ruíz de la Fuente Núñez.

lorena ha dit...

Molt interessant l'entrada. Encara no tenia en compte que la mitologia clàssica està tan present. He aprés coses com que aquest símbol fa referència a Asclepi que és el deu de la medicina.

Xavier Garcia ha dit...

Aquesta entrada m'ha semblat molt interessant, ja que sempre, desde petit, m'havia preguntat que significava que hi hagués una serp trepant per un bastó en les farmàcies.
També he de dir que veure una entrada com aquesta m'ha sorprès, està molt bé.
Adeu!

Xavi

Clàudia ha dit...

M'ha agradat força aquesta entrada, però jo no he sabut trobar tanta informació com els altres companys. He trobat que es tracte d´Asclepi, el déu de la medicina. Asclepi tenia el do de la curació, coneixia molt bé la vegetació i en particular las plantes medicinals.
Bernard Simonay, en una de les seves novel.les, diu que aquest déu va surgir com a record i veneració al savi egipci Imhotep

Giancarlo ha dit...

Aquest símbol fa referència a Asclepi, qe vindria a ser el déu de la medicina.
En quant al spot, em sembla que ha estat molt ben pensat. A més, el símbol que representa al "snakes on a cane", dóna una imatge bastant bona i creativa per a la sèrie.
M'ha fet gràcia trobar-me amb una sèrie que m'agrada tant en aquest blog!

Giancarlo.

Guillem Fargas ha dit...

Enhorabona a l'Alba perquè trobo que ha penjat una entrada molt interessant. En coses com aquesta es nota qui són els nostres avantpassats i com encara el seu llegat és present en la nostra societat.

Jo voldria afegir que Asclepi va pujar al cel i es va convertir en la constal·lació de Ofiüc també anomenada Serpentari. Què està al costat de la constel·lació que representa a Hèrcules.

Moltes felicitats a l'Alba.

Martí ha dit...

Bon dia companys de vaixell!!!

En primer lloc felicitar a l'Alba perquè és una entrada increíble i molt treballada.
En segon lloc dir què m'he quedat parat com actualment les clàssiques estan tant presents en el segle XXI què és tot pura tecnologia i novetat.
Per acabar m'agradaria parla una mica sobre Caduceo, el bastó del Déu Hermes o Mercuri, com molt bé ha dit la Xènia.
La paraula caduceu deriva del grec κηρυκειον que significa una branca d'olivera amb dos brins de llana. Aquest símbol originari s'ha anat substituint successivament per dues cintes blanques i després per dos serps entrellaçades i mirant-se cara a cara. La branca d'olivera es va convertir finalment en una vara amb puny i dues ales esteses. També he trobat que Hermes presidia l'acte del coit, i podria tenir alguna relació amb el caduceu, perquè porta dos serps (mascle i femella). Les serps representaven el Déu Ormazd (era un Déu persa) i a l'esperit Ahrimnan (que suposa l'evolució de la humanitat juntament amb Llucifer). Caduceu s'utilitza actualment com a emblema de la medicina.

Valete omnes!

Unknown ha dit...

Eiii nois i noiiees a mi se m'ha acudit una cosa...
està clar que posen este símbol perquè fa referencia a asclepi q és una divinitat de la medicina i la sèria tracta sobre metges no? però i si hi ha una segona relació...
doncs en house és un metge que es coix i duu bastó i és una persona que sempre surt per el lloc que menys t'ho esperes com una serp ...
hahahahahhaha és bona eh la meva segona relació!

Unknown ha dit...

Eiii nois i noiiees a mi se m'ha acudit una cosa...
està clar que posen este símbol perquè fa referencia a asclepi q és una divinitat de la medicina i la sèria tracta sobre metges no? però i si hi ha una segona relació...
doncs en house és un metge que es coix i duu bastó i és una persona que sempre surt per el lloc que menys t'ho esperes com una serp ...
hahahahahhaha és bona eh la meva segona relació!

Jordi Sedeño ha dit...

Jo he trobat quina relació a tingut Asclepi amb la medicina, me la van explicar fa temps, esper-ho enrecordar-me i acertar en la resposta.

Asclepi estava visitant a Glauc, un amic seu, quan bruscament Glauc va ser ferit mortalment per un llamp, aleshores el van portar a una habitació, i allà Asclepi va veure que estava entrant una serp a l'habitació. Amb el seu bastó va matar a la serp, i derrepent va aparèixer una altra serp en l'habitació, i aquesta va fer reviure a l'altre serp, ficant-li unes herbes a la boca. Amb aquestes mateixes herbes, es diu que Asclepi va aconseguir ressuscitar Glauc. A precs de Plutó, déu dels inferns, Júpiter va fer morir Asclepi, perquè aquest curava els malalts i ressuscitava els morts.

Noèlia ha dit...

Hola!!
dons ens sembla molt atractiu l'anunci sobretot si coneixes que es el simbol i aki representa.Representa Asclepi deu de la medicina.
La serie esta molt bé, és divertida.
No ens adonem que el món clàssic ens influeix molt avui a dia, la gent pensa que esta oblidat i no es així.