28 d’octubre del 2009

L´odissea d´Elías



La Xènia, de 2n de Batxillerat, ens va portar divendres passat un retall de premsa on s´informava de l´estrena a la cartellera cinematogràfica barcelonina de l´última pel·lícula del director greco-francès Konstantínos Costa-Gavras (Atenes, 1933). La filmografia de Costa-Gavras sempre s´ha caracteritzat pel seu compromís polític amb els més desafavorits i aquesta darrera pel·lícula (Edén al Oeste, que juga amb el títol d´una novel·la de John Steinbeck -1952-, Al este del edén) no és una excepció. Recuperant part de la seva pròpia experiència personal -va abandonar molt aviat la seva Grècia natal per anar a viure a París- Gavras ens conta l´odissea d´Elías, un home que des del Mar Egeu, com Ulisses, inicia una incerta singladura cap a la capital francesa, on espera trobar el paradís. Descriu, doncs, el viatge sovint dolorós de milions d´immigrants que van a la recerca d´un lloc al món on arrelar. "Cada home té la seva història -ens diu el cineasta-. Qui ens estén la seva mà té la seva història. La que dorm beguda al metro té la seva història. Com a l´Odissea d´Homer, és al Mar Egeu on comença l´aventura d´Elías, el nostre heroi sense llegenda. En el mateix mar, sota el mateix sol i el mateix cel, a trenc d´alba de la nostra civilització. Després de moltes aventures, entre d´altres un ascens al paradís i una baixada als inferns, la seva epopeia acaba màgicament a París". Us deixo amb una entrevista al director i una escena de la pel·lícula. Si l´aneu a veure comenteu què us ha semblat. Qui ens busca informació sobre el nostre estimat Odisseu, l´argument de l´Odissea, a quin cant del poema homèric se´ns descriu el descensus ad inferos d´Ulisses...etcetcetc?

9 comentaris:

Xenia ha dit...

XAIPETE!

La Veritat es que la pel·lícula em va agradar bastant, és dinàmica i entretinguda i et mostra moltes coses de la vida real, com per exemple la superació d'un noi per trobar una vida millor. Durant el camí ho passa molt malamen però tot i això no abandona el seu objectiu, arribar a la capital francesa.

Referent amb la informació sobre Odisseu, dir que Odisseu era el rei d'ítaca que va participar a la guerra de troia, lluitant contra els Troians.
L'esposa d'aquest heroi era Penélope i el fill Telèmac.
La seva dona i el seu fill van passar vint anys esperant l'arribada de l'heroi a ítaca.
Odisseu va passar com he comentat vint anys fora de casa, déu anys que va durar la guerra i déu anys de viatge de tornada. Durant aquest viatge de tornada va viure aventures increíbles. La seva gran intel·ligencia i astúcia van ajudar-lo a sobreviure a les nombroses dificultats.
El cant que representa el descens a l'infern d'Odisseu és el cant XI en el que a l'Hades trobà a la seva mare i molts dels seus companys morts durant la guerra de Troia.
En aquest cant l'endeví Tirèsies li profetitzà una difícil tornada a ítaca, que finalment així va ser.

Fins Demà!

Xavier Garcia ha dit...

Vist el trailer, tinc ganes de veure la pel-lícula, de moment m'ha agradat aquest petit tros.
Res més a afegir sobre el que ha dit la Xenia respecte a l'informacó sobre Odisseu.
Vale!
Xavi

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Doncs ja que l ainformació sobre Odisseu ja està tota dita aqui deixo un resum sobre que va ser el seu autor, Homer:
Homer va ser l’autor de dos poemes èpics molt importants de la literatura clàssica: la Ilíada i la odisea, però de la seva vida no es té gaire inofrmació.
La Ilíada parla sobre l’última nay de la guerra de Troya , explica la historia d’ Aquiles i de com els grecs van perdent a la guerra contra Troya però al final Aquiles mata al fill del rei Príamo. En l’altre seva gran obra la odisea ens parla del retorn d’ Odisseu a Grècia després de la guerra de troya i ella està escollint un pretendent, despés explica el viatge d’odisseu per arribar a casa seva, la illa d’ Ítaca.
En definitiva la Ilíada parla de les passions i planteja dilemes impossibles de resoldre i la odisea parla de derrotar el mal, del triomf de la justicia i de la familia retrovada de nou.
També es diu que Homer és el pare de tota al literatur agrega posterior a al seva ja que ell i les seves obren han servit com a mestre i objectou per tots els seus seguidors.

Anna Ruíz de la Fuente Núñez

Martí ha dit...

Hola!!
Trailer molt bo i m'agradaria anar-la a veure tots junts, ja que a Agora no vaig tenir la opció d'anar-hi amb tots vosaltres, proposta que deixo caure jajajaj
Moltes gràcies Xènia per aquesta informació i espero veure-la amb tots vosaltres.
Adéu a tothom!!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

El trailer de la pel.lícula m'ha agradat, i jo també aprofito per proposar d'anar-la a veure. Respecte a Odisseu no tinc res m´´es a afegir, només dir que va participar a la guerra de Troia (pel.lícula que recomano per veure ja que a mi personalment em va agradar moltíssim).

Vale!!

Guillem Fargas ha dit...

Jo també recolzo la idea d'anar-la a veure-la tots junts, penso que deu estar bastant bé i a l'actor li he vist fer altres pel·lícules i ho fa força bé.

En quant al tema d'Odisseu, m'agradaria afegir una anècdota, va ser ell qui a la guerra de Troia va proposar l'estratagema del cavall de fusta que els hi va permetre guanyar als troians.

Vale!!!

Unknown ha dit...

i no només va tenir com a conseqüència la victoria a la guerra sinó que també aquest joc brut va fer que els deús els castiguessin amb la mort o amb un llarg període abans d'arribar a la seva patria.

és veritat que aquesta trategia va ser inspirada per Atena però els grecs no es van sbaer controlar, no només es van estar contents guanyant sinó que van masacrar tota Troia, no van deixar a ningú viu menys a un nen, que va fujir amb una espasa, es diu que és el fundador de Roma!

Companys, companyes qui era aquest nen ? De qui era l'espasa?

Salut i Resistència!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Sembla molt interessant aquesta pel·lícula, crec que l'hauriemdanar aveure tots junts com han dita alguns dels meus companys, pot ser molr divertit.
Vale!
Laura

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Amb la síndrome d´Odisseu teniu una bona referència per comentar.