22 d’octubre del 2009

Feliç aniversari, Astèrix!

Estem d´aniversari! El 29 d´octubre de 1959 va néixer un dels personatges més estimats i entranyables de la història del còmic: Astèrix. I ho va fer a les pàgines del primer número de la revista Pilote de la mà del dibuixant Albert Uderzo i del guionista René Goscinny. Amb motiu d´aquests cinquanta anys de l´heroi gal, l´il·lustrador francès ens ha fet el millor regal que els seus lectors podíem imaginar: avui, 22 d´octubre de 2009, es publica a tot el món un nou àlbum d´històries curtes d´Astèrix amb 56 pàgines inèdites de tebeos que porta per títol L´aniversari d´Astèrix i Obèlix-El llibre d´or (Ed. Salvat). Des d´aquest bloc homenatgem el nostre company de viatge i li cantem un merescudíssim aniversari feliç. Per molts anys!
Aprofitant l´avinentesa, us proposo una petita recerca. Després de veure aquest fragment de la pel·lícula Les dotze proves d´Astèrix (1976) busqueu la següent informació: quines proves emprenen per demostrar el seu poder a Cèsar en una juguesca? quin heroi de la mitologia clàssica és el referent d´aquesta pel·lícula? quines proves va haver de superar i per què?...


21 comentaris:

Jordi Sedeño ha dit...

Hola a tots i a totes! i feliç aniversari Astèrix.

Sempre m'han agradat aquests dibuixos i m'han ensenyat de forma divertida com era el conflicte entre els gals i els romans.
Per mi són els millors dibuixos que han ensenyat història de manera més divertida i dinàmica.

Espero que les generacions que vingui darrere nostre conexin aquests dos personatges, perquè s'aprén molt, gràcies a les seves aventures.

Anònim ha dit...

Felicitats !!

Sens dubte, les millors pel·licules d'animació. Qui no ha vist mai totes les pel·licules d'Astèrix i Obèlix.....? Crec que ningu !!! Recordo quant de petit estava malalt i no poia vindre al cole, em apssava estones i estones mirant les pel·licules a casa els meus avis, assegut al sofà i tapat amb la manteta...Doncs aixó, que.... Feliços 50 anys !!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

He ampliat la informació i demano col·laboració dels meus alumnes per esbrinar certes coses...
Valete!

oriol ha dit...

Hola!

Felicitats Asterix. Des de ben petit que llegia els Asterix, tinc molts llibres i películ·les d'aquets dibuixos. Sens dubte Astèrix i les 12 proves es de les millos películ·les que tenen, t'ensenyen de una forma divertida original les diferents proves que va haver de superar Heracles.

He buscat les diferents proves que els dos gals van haver de superar abans d'arribar a Roma.

La cursa contra Merinos: Astèrix el venç ajudat de la poció màgica perquè el corredor xoca contra un arbre
Llançar la javelina més lluny que Kermes: Obèlix el supera sense cap problema
Guanyar Cilindric en un combat: primer ho prova Obèlix però el judoka el treu de polleguera amb les seves mencions a l'obesitat, finalment Astèrix fa que es faci literalment un nus
Enfrontar-se a les deesses del plaer: aquesta prova fa referència a l'episodi d'Ulisses i les sirenes a l'Odissea, ´s Oblèix qui allunya el seu amic d'elles ja que no hi ha porc senglar entre els plaers que ofereixen
Aguantar la mirada d'Iris: Astèrix no cau en la hipnosi del mag egicpi i desconcentra constantment l'home fins que aquest embogeix
Acabar-se un dinar de Mannekempix: Obèlix exhaureix les provisions de la cuina d'aquest belga
Entrar dans el cau de la bèstia: és una paròdia de la baixada als inferns de molts herois mitològics, es veuen escenes del futur com un metro que circula però cap bèstia
Obtenir l'imprès A38 a la casa dels bojos: és una crítica ferotge a la burocràcia, on gairebé fracassen els dos gals perquè sempre els demanen més dades, fins que juguen la seva mateixa tàctica i comencen a enredar els funcinaris
Creuar un pont per un fil invisible: no la segueixen tal qual perquè es llencen al fossar dels cocodrils i els derroten
Dormir a un camp ple de fantasmes: Astèrix no té por dels esperits i els fa fugir
Participar als jocs del Circ Màxim: vencen els gladiadors gràcies a la poció màgica i finalitzen les proves

La prova que més em va agrada va ser la de guanyar en Cilindric el germànic, Astèrix demostra a Obèlix que amb la astúcia pots superar qualsevol obstacle.

Guillem Fargas ha dit...

50 anys, déu n'hi do!

Jo sóc un gran fan de l'Astèrix i l'Obèlix (sobretot), i m'agraden molt els seus còmics. Sempre pensava que m'agradaria tenir la seva poció màgica per poder fer el que vulgués.

Són molt divertits i et fan passar una bona estona i a sobre aprens història, què més es pot demanar?
I estic totalment d'acord en que les generacions futures han de conèixer aquests dos personatges, perquè s'ho mereixen i molt.

Res més, moltes felicitats Astèrix i Obèlix!!!

Anònim ha dit...

Ei, torno a ser jo.... algu sap a on es pot trovar aquest comic que ha fet l'autor per cel·lebrar aquest aniversari? A qualsevol llibreria?

Merci,

"Em sembla que una prova que havien de passar era entrar a un bosc encantat, si no recordo malament"

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ara ens falta saber a quin heroi de la mitologia clàssica fan referència les 12 proves dels nostres herois gals, quines són i per què les va haver de complir. Esperem aportacions.

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Doncs aquestes 12 proves fan referència al nostre heroi clàssic, Hèracles.
Els dotze treballs d'Heracles foren la penitència que hagué de pagar l'heroi per ser perdonat per l'assassinat dels seus fills en un atac de bogeria induit per la deessa Hera. Heracles va haver de posar-se sota les ordres del rei Euristeu de Micenes, el qual li va ordenar tasques aparentment impossibles d'assolir.

Per mi és un dels mites que més m'ha agradat. I també dir moltes felicitats a Astèrix, ja que penso que són uns còmics que a més de fer-te passar una bona estona t'emsenyen sobre coses i diferències de l'època.

Vale!!

albert muñoz ha dit...

XAIPETE!
Ola e trobat informació
LA referència dels gals es Hèrcules o Hèracles.
I va fer aquestes dotze proves per ser perdonat per haver assasinat els seus fills en un atac de bogeria induit per la deesa Hera


Vale!

**Carlos** ha dit...

Hola,companys!!
He trobat las 12 probes que va tindre que superar el semideu Heracles o Hèrcules aqui les deixo:
1-El lleó de Nemea
2-L'Hidra de Lerna
3-La daina de Cerinea
4-El porc senglar d'Erimant
5-Els estables del rei Àugies
6-Els ocells del llac Estímfal
7-El bou de Creta
8-Les eugues menjadores d'homes del rei Diomedes
9-El cinyell de les amazones
10-Els ramats de Gerió
11-Les pomes de les Hespèrides
12-El gos Cèrber

tot aixó perque Heracles va matar als seus fills en un atac de bogeria.

Semper fidelis!!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Primer de tot felicitar a Astèrix pel's seus 50 anys, que no són pocs!

Astèrix representa un heroi classic ja que té les seves mateixes caracteristiques: intel·ligent, audaç, astut, valeròs, humà, gran amic i veí, leal amb el seu cap, honrat i pacient sempre disponible per a desfer enrenous, i realitzar viatges èpics, ajudar a les dames o servir a la seva gent.

L'heroi grec al que representa és Hercules i va haver de superar 12 proves:
1-El lleó de Nemea
2-L'Hidra de Lerna
3-La daina de Cerinea
4-El porc senglar d'Erimant
5-Els estables del rei Àugies
6-Els ocells del llac Estímfal
7-El bou de Creta
8-Les eugues menjadores d'homes del rei Diomedes
9-El cinyell de les amazones
10-Els ramats de Gerió
11-Les pomes de les Hespèrides
12-El gos Cèrber

Anna Ruíz de la Fuente

Unknown ha dit...

Hola nois i noies! dedico aquest comentari en especial a Videocat: m'he informat i el comic es va posar a la venda ahir dia 22, el pots trobar a qualsevol llibreria , es diu " El Aniversario de Astérix y Obélix. El libro de oro"
El comic té 56 pàgines amb dibuixos inèdits i un text que no s'ha arribat mai a publicar, en el qual es narren els preparatius de l'aniversari on apareixeran molts dels amics que hem pogut conèixer en altres entregues anteriors.

Sergi Caralt ha dit...

He trobat informació sobre la primera prova que va tenir que pasa Hèracles.
Deixo un breu resum:

La primera de les tasques d'Heracles consistí en matar un lleó monstruós que aterria la població de Nemea. La seva pell era tan gruixuda que era impossible ferir-lo amb cap arma. Quan Heracles s'adonà d'això, deixà de banda la seva espasa i matà el lleó amb la força dels seus braços, ofegant-lo. Heracles havia d'escorxar el lleó i portar la pell a Euristeu, però era impossible de fer-ho perquè cap ganivet ni arma de cap tipus podia penetrar la pell del lleó. La solució se la presentà la deessa Atena, que se li aparegué i li explicà que la pell del lleó només podia ser travessada per les seves pròpies urpes. D'aquesta manera Heracles escorxà el lleó i portà la seva pell sempre al damunt, com a armadura.

Aquest treball és una prova de la força sobrehumana que caracteritza l'heroi però també de l'astúcia, virtut molt preuada pels grecs, com prova el seu més famós heroi: Odisseu. També demostra la contínua relació entre déus i mortals a l'èpica antiga, ja que és Atena qui dóna el consell clau (i no gratuïtament ella és la deessa de la saviesa)

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!!

Jo he buscat informació sobre una de les proves que m’ha semblat més interessant: les pomes del jardí de les Hespèrides.
La onzena proba que Hèrcules va haver de realitzar va consistir en anar al jardí de les Hespèrides hi collir-hi les seves curioses pomes daurades que atorgaven la immortalitat a qui les menjava.
Hèrcules primer de tot no sabia on era el jardí, però es va trobar amb el tità Atlas, encarregat de subjectar el cel, que li va dir que ell aniria a buscar les pomes si Hèrcules el substituïa en la seva tasca mentrestant. Atlas va collir les pomes, però al tornar no va voler tornar a aguantar el cel. Hèrcules va haver d’enganyar-lo dient-li que es quedaria subjectant el cel per sempre més si li deixava uns moments de descans. Atlas va acceptar, i a la que va tenir el cel aguantat Hèrcules va fugir superant així la proba.

Ah per cert!! Moltes Felicitat Àsterix!! Sempre m’han agradat aquests còmics i la pel•lícula no es cap excepció!!

Clara ha dit...

Pobre Hèracles! He buscat els treballs que va haver de fer i tal com diu l'Esther, nomès ell ho hagués pogut fer. Per no posar-ho tot de cop em centraré en el de les amazones. Havia escrit més, però és que si no és mol llarg:

- Les amazones eren dones guerreres que vivien de la caça i de la guerra. El novè treball consistia a aconseguir el cinyell de la seva reina, Hipòlita, per demanda de la filla d'Eursiteu, Admet. Quan Heracles arribà a la terra de les amazones, Hipòlita el veié i s'enamorà de la seva força. Li oferí el seu cinyell com a penyora d'amor. Aleshores Hera, va estendre el rumor entre les amazones que Heracles i els seus companys tenien com a objectiu segrestar la reina Hipòlita i endur-se-la. Les amazones atacaren els grecs, però foren vençudes i Heracles aconseguí escapar amb el cinyell.

Gràcies per imprimir-me la informació Jordi, encara que no l'hagi posat tota!

Per cert: felicitats Astèrix!! (Sempre m'ha semblat un personatge adorable) Jaja!

Valete!

Clara

Anònim ha dit...

Gràcies Anna, per la informció. Demà mateix intentaré anar-lo a comprar !!!

vale!

Martí ha dit...

Saluete omnes!
Felicitats! S'ho mereixen, són dos personatges increibles i molt divertits, no sabeu la de cops que m'he rigut amb ells i l'ho bé que m'ho passo mirant les seves pel.lícules i llegint els còmics. Com bé ha dit el Guillem: les generacions futures han de conèixer aquests dos personatges, perquè s'ho mereixen i molt.
Felicitats pels seus 50 anys, que en són molts. Espero que segueixin com sempre.

Unknown ha dit...

Aquesta pelicula la vaig veure fa molt anys i la veritat esk em va agragar pero ara per ara no merecordu de totess.
I moltes felicitats pels seus 50 ans, que en son molts.
Espero que segueixin com sempre.

nury ha dit...

Hola!!

A mi la veritat es que m'agradat sempre Astèrix i Obèlix, perquè trobu que són uns contes molt interessants.

Aquest video fa referència a les 12 probes d'Astèrix i Obèlix, que la podem relacionar amb les 12 proves que va haber de fer el mateix Hèrcules, fill de Zeus i la mortal Alcmena.

nury ha dit...

Les dotze proves que va haber de superar Hèrcules van ser les següents:

1-El lleó de Nemea
2-L'Hidra de Lerna
3-La daina de Cerinea
4-El porc senglar d'Erimant
5-Els estables del rei Àugies
6-Els ocells del llac Estímfal
7-El bou de Creta
8-Les eugues menjadores d'homes del rei Diomedes
9-El cinyell de les amazones
10-Els ramats de Gerió
11-Les pomes de les Hespèrides
12-El gos Cèrber

Laura Guillén ha dit...

Aquestes són les proves que han de superar:
La cursa contra Merinos: Astèrix el venç ajudat de la poció màgica perquè el corredor xoca contra un arbre
Llançar la javelina més lluny que Kermes: Obèlix el supera sense cap problema
Guanyar Cilindric en un combat: primer ho prova Obèlix però el judoka el treu de polleguera amb les seves mencions a l'obesitat, finalment Astèrix fa que es faci literalment un nus
Enfrontar-se a les deesses del plaer: aquesta prova fa referència a l'episodi d'Ulisses i les sirenes a l'Odissea, ´s Oblèix qui allunya el seu amic d'elles ja que no hi ha porc senglar entre els plaers que ofereixen
Aguantar la mirada d'Iris: Astèrix no cau en la hipnosi del mag egicpi i desconcentra constantment l'home fins que aquest embogeix
Acabar-se un dinar de Mannekempix: Obèlix exhaureix les provisions de la cuina d'aquest belga
Entrar dans el cau de la bèstia: és una paròdia de la baixada als inferns de molts herois mitològics, es veuen escenes del futur com un metro que circula però cap bèstia
Obtenir l'imprès A38 a la casa dels bojos: és una crítica ferotge a la burocràcia, on gairebé fracassen els dos gals perquè sempre els demanen més dades, fins que juguen la seva mateixa tàctica i comencen a enredar els funcinaris
Creuar un pont per un fil invisible: no la segueixen tal qual perquè es llencen al fossar dels cocodrils i els derroten
Dormir a un camp ple de fantasmes: Astèrix no té por dels esperits i els fa fugir
Participar als jocs del Circ Màxim: vencen els gladiadors gràcies a la poció màgica i finalitzen les proves